UN brine odlazak stotina Belgijanaca u ISIL

Jedan od belgijskih boraca u redovima ISIL-a (Aktivisti)

Piše: Labib Fahmi

Brisel – Nakon Tunisa, pažnja Ujedinjenih naroda usmjerila se na Belgiju, u namjeri da se istraže motivi koji navode džihadiste na napuštanje te mirne evropske zemlje i odlazak u zone sukoba, naročito u Siriju i Irak.

Posjeta UN-ove delegacije glavnom gradu Briselu uslijedila je s ciljem pripreme sveobuhvatne studije o stranim borcima, nakon što je nekoliko međunarodnih organizacija izrazilo zabrinutost zbog sve većeg broja Belgijanaca koji se bore u Siriji.

Spomenuta delegacija sačinjena je od pet eksperata iz Poljske, Čilea, Južne Afrike, Jemena i Sjedinjenih Američkih Država, dok je njihov interes posebno usmjeren na plaćeničke mreže, koje se koriste “kao sredstvo za kršenje ljudskih prava i za ometanje ostvarivanja prava naroda na samoopredjeljenje”, prema riječima šefice delegacije Elzbiete Karska. 

Istraživanje na terenu

“Tokom naše posjete susreli smo se sa širokim spektrom aktera u pokušaju da saznamo motive koji stoje iza odlazaka ovih osoba i načina na koji se vrši njihova regrutacija te procedura za putovanje i utjecaja svega toga na međunarodno pravo i ljudska prava”, rekla je ona. 

Naglašava da “ove informacije pružaju mogućnost delegaciji da nastavi s pružanjem niza praktičnih preporuka vladama kako bi se mogle nositi s ovim fenomenom.”

Ističe da je jedan od motivirajućih faktora koji stoji iza porasta broja stranih boraca Tunižana “vjerska i politička ideologija, finansijska dobit te postojanje cilja, pored osjećaja pripadnosti grupi.” Napominje da se iznos koji borci organizacije Islamska država Irak i Levant mjesečno dobivaju kreće se između 500 i 2.000 eura, te 9.000 eura za svakog regruta, zavisno do njegovih kvalifikacija, prema riječima šefice UN-ove delegacije.

Sa svoje strane, jedan od uposlenika u belgijskom Uredu za analizu prijetnje kaže da “se u Siriji i Iraku trenutno ne nalazi više od 269 belgijskih boraca, kao i da se 15 drugih nalazi na putu, nakon što je Vlada zabranila odlazak iz zemlje za 62 osobe i povratak 129 boraca u državu”.

Marokanski borci

U razgovoru za Al Jazeeru dodaje: “Ukupan broj Belgijanaca koji učestvuju u borbama iznosi oko 400”. Napomenuo je da devet od deset belgijskih boraca koji se pridružuju redovima ISIL-a imaju marokansko porijeklo.

Prema riječima eksperta za sigurnosna pitanja Nicolasa Gro Verhaada, u Tunisu postoje veoma važne mreže koje rade na regrutaciji boraca za organizaciju ISIL.

Za Al Jazeeru kaže da, “prema informacijama s kojima raspolaže pomenuta delegacije UN-a, gotovo 4.000 Tunižana boravi na teritoriji Sirije, između 1.000 i 1.500 u Libiji, oko 200 u Iraku, 60 u Maliju i 50 u Jemenu, kao i da se 625 tuniskih boraca vratilo iz Iraka i trenutno im se sudi u Tunisu.”

Delegacija UN-a je u julu obavila sličnu posjetu Tunisu, gdje je također zabilježen odlazak na hiljade muškaraca i žena, kao i čitavih porodica u rat na teritoriji Sirije i Iraka.

Očekuje se da će UN-ov tim stručnjaka u novembru iznijeti svoj prvi izvještaj o pitanju stranih boraca pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera