Oglasi

UN: Bivši danski general novi šef posmatrača u Jemenu

General Michael Lollesgaard sudjelovao je i u mirovnim misijama u Maliju, Iraku i u Bosni i Hercegovini.
Diplomate kažu da je Patrick Cammaert bio u napetim odnosima s pobunjenim Husima i s izaslanikom UN-aEPA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrdilo je imenovanje bivšeg danskog generala Michaela Lollesgaarda koji će zamijeniti šefa UN-ovih posmatrača u Jemenu, bivšeg holandskog generala Patricka Cammaerta, samo mjesec dana nakon njegova dolaska, rekli su diplomatski izvori.

Nijedan od 15 članova Vijeća sigurnosti nije se usprotivio tom imenovanju, koje je u ponedjeljak predložio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, dodaje jedan od izvora za AFP.

Diplomati kažu da je Cammaert bio u napetim odnosima s pobunjenim Husima i s UN-ovim izaslanikom, Britancem Martinom Griffithsom.

Zamjerke bivšem šefu

Nedugo nakon njegovog dolaska u Jemen, Cammaerta su osporili Husi, od kojih mu neki zamjeraju da ima svoj vlastiti program.

UN je to demantirao, rekavši da je jedini program poboljšanje života stanovnika Jemena.

Najozbiljniji incident se dogodio 17. januara, kada je na njegov konvoj zapucano iz lakog oružja.

UN je još u srijedu saopćio da ne zna ko je odgovoran za taj izgred.

General Lollesgaard je komandovao UN-ovim snagama u Maliju - MINUSMA između 2015. i 2016. godine, nakon čega je imenovan vojnim predstavnikom Danske u NATO-u i u Evropskoj uniji u Briselu

Mirovna misija u BiH

Sudjelovao je u mirovnoj misiji u Iraku i u Bosni i Hercegovini.

U Jemenu će biti zadužen za 75 civilnih posmatrača.

Njihov posao, koji će, za sada, trajati šest mjeseci, nadziranje je primirje u Hodeidi, na zapadu zemlje, i u lukama Salifu i Ras Issi te osigurati povlačenje pobunjenika iz tih gradova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.