UN: Bez jedinstva među Palestincima teško je očekivati državu Palestinu

Mogućnost uspostave države Palestine, koja bi bila susjed Izraelu, blokira se na sistemski način raznim dešavanjima na terenu, kaže Mladenov (EPA)

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, izjavio je da je bez snažnog jedinstva Palestinaca teško očekivati da uspiju formirati nezavisnu i suverenu državu.

“Bez pravog jedinstva među Palestincima, malo je vjerovatno da će Palestina postati suverena država. U Gazi je nemoguće imati državu, ali ne može postojati ni država bez Gaze”, kazao je Mladenov u obraćanju videolinkom tokom sjednice u Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodao je da se mogućnost uspostave države Palestine, koja bi bila susjed Izraelu, blokira na sistemski način raznim dešavanjima na terenu, prenosi Anadolija.

Upozorio je da Izrael nastavlja sa širenjem ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranom palestinskom teritoriju kao i sa rušenjem palestinskih kuća na Zapadnoj Obali i Jerusalemu.

Ozbiljna prepreka

Naglasio je da izgradnja jevrejskih naselja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava te predstavlja ogromnu prepreku miru i stabilnosti na tom području.

Upozorio je i na ozbiljnu podijeljenost među samim Palestincima, tvrdeći kako se međusobno optužuju zbog nepostizanja napretka.

Riyad Mansour, stalni predstavnik Palestine u UN-u, apelirao je na sve zemlje da Palestinu priznaju kao državu i da podrže njen zahtjev za punopravno članstvo u UN-u.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon je u obraćanju oštro kritizirao Iran, tvrdeći da ta zemlja podržava terorizam na Bliskom istoku.

“Godišnje troši oko sedam milijardi dolara kako bi uništio Izrael kao i za podršku terorizmu na Bliskom istoku”, rekao je Danon.

Izvor: Agencije