UN: Amerika mora hitno zaustaviti rasizam

Eksperti upozoravaju da američki zvaničnici trebaju istražiti fenomen rasne diskriminacije (Getty Images)

Ujedinjeni narodi pozvali su Sjedinjene Američke Države i njihovo vodstvo da nedvosmisleno i bezuslovno osude rasističke govore i zločine iz mržnje, upozoravajući da bi ignorisanje ovakvih djela moglo potaknuti nasilje.

Rano upozorenje na hitnu akciju, koje se izdaje u ozbiljnim situacijama, izdala je UN-ova Komisija za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD).

Američki predsjednik je na udaru kritičara nakon što je okrivio “obje strane” za smrtonosno nasilje u Charlottesvilleu.

Tridesetdvogodišnja Heather Heyer je ubijena kada je James Alex Fields, povezan sa bijelim supremacistima, automobilom naletio na grupu demonstranata koji su se usprotivili rasistima.

CERD tvrdi da je uznemiren činjenicom da najviši američki zvaničnici u Sjedinjenim Državama nisu osudili skupove bijelih supremacista.

Neosuđivanje ovakvih skupova moglo bi dovesti do “širenja rasističkog diskursa i incidenata” u SAD-u, navodi se u saopštenju.

‘Kazniti nasilnike’

“Uznemireni smo rasističkim demonstracijama, sa rasističkim sloganima, povicima i pozdravima bijelih nacionalista, neonacista i Ku Klux Klana, koji promovišu bijele suprenaciste i podstiču rasnu diskriminaciju i mržnju“, rekla je zvaničnica UN-a Anastasia Crickley.

Eksperti pozivaju na kažnjavanje nasilnika, a američke zvaničnike upozoravaju da trebaju istražiti fenomen rasne diskriminacije.

SAD je među 177 država koje su potpisale UN-ovu povelju protiv rasne diskriminacije.

Prije UN-ovog upozorenja, Trump je opet branio svoj odgovor na nasilje u Charlottesvilleu.

“Nisam rekao da vas volim zato što ste crni, ili da vas volim zato što ste bijeli. Volim sve ljude u našoj državi”, kazao je u Arizoni. Optužio je “neiskrene medije” koji su pogrešno prenijeli njegove izjave.

Kasnije, u Nevadi, američki predsjednik pozvao je na “novo jedinstvo”, rekavši da je vrijeme da “se zaliječe rane koje su podijelile” SAD.

Izvor: Al Jazeera i agencije