Oglasi

UN: 55.000 ljudi povezanih s ISIL-om treba ili osuditi ili osloboditi

Brojka od 55.000 zarobljenih uključuje i strane borce iz 50-ak zemalja, te 11.000 članova njihovih porodica.
ISIL'Članovi porodica stranih boraca moraju biti vraćeni u svoje zemlje, osim ako ih ne treba goniti za zločine', kaže BacheletBulent Kilic/AFP - Arhiva

Komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet poručila je u ponedjeljak da 55.000 zarobljenih boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), uključujući strance i njihove porodice, koji su pritvoreni u Siriji i Iraku, treba dobiti pošteno suđenje ili ih treba osloboditi.

Države "moraju preuzeti odgovornost za svoje državljane" i ne bi trebale djecu boraca, koja su već previše propatila, ostavljati bez vlastite zemlje, poručila je Bachelet Vijeću UN-a za ljudska prava, koje će sljedeće tri sedmice zasjedati u Ženevi, prenosi Hina.

Brojka od 55.000 uključuje i strane borce iz 50-ak zemalja, te 11.000 članova njihovih porodica pritvorenih u kampu Al-Hol na sjeveroistoku Sirije u "veoma lošim uvjetima života", naglasila je ona.

Djeca pretrpjela najteža kršenja prava

Vlasti na sjeveroistoku Sirije pozivaju zapadne zemlje da preuzmu svoje državljane koji su pristupili ISIL-u i njihove porodice nakon što su ove godine Sirijske demokratske snage (SDF), koje uživaju podršku SAD-a, zauzele i posljednje uporište pripadnika ISIL-a.

"Članovi porodica stranih boraca moraju biti vraćeni u svoje zemlje, osim ako ih ne treba goniti za zločine u skladu s međunarodnim standardima. Djeca su pretrpjela najteža kršenja svojih prava, uključujući i onu koju je možda Islamska država indoktrinirala ili vrbovala da učestvuju u nasilnim djelima", zaključila je Bachelet.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.