UN: 2019. druga najtoplija godina u historiji mjerenja

Muškarac koristi kišobran kako bi se zaštitio od sunca u središtu Yangona u Mjanmaru (EPA)

Prošla godina bila je druga najtoplija od industrijske revolucije, iza 2016. godine, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Prosječna globalna temperatura bila je 1,1 stepen veća u odnosu na prosječne temperature druge polovine 19. stoljeća, objavila je ta UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi, objavila je agencija dpa.

“Ako se nastave sadašnji nivoi ispuštanja ugljen-dioksida, krećemo se prema rastu temperature od tri do pet stepeni do kraja stoljeća”, upozorio je u saopćenju generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas, prenosi Hina.

‘Ova nastavlja gdje je 2019. stala’

Osim što je bila iznimno topla, 2019. godina će se pamtiti i po smanjivanju obima ledenjaka, rekordnom rastu nivoa mora te rastu temperature i kiselosti okeana, kao i po ekstremnim vremenskim neprilikama, navodi WMO.

“Godina 2020. je nastavila ondje gdje je 2019. stala – s vremenskim neprilikama razornih učinaka i događajima povezanima s klimom”, rekao je Taalas.

Za primjer je naveo šumske požare u Australiji, koji su slijedili nakon 2019. godine, najtoplije i najsušnije u historiji tog kontinenta.

Izvor: Agencije