Umro tajlandski kralj Adulyadej

Tajlandski kralj vodio je zemlju u industrijalizaciju i modernizaciju (AP)

Tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, monarh s najdužim stažem na svijetu, umro je u četvrtak u bolnici u 88 godini, objavila je kraljevska palača.

U saopštenju se ne navodi uzrok smrti kralja koji je imao 88 godina.

“Njegovo veličanstvo spokojno je umrlo u bolnici Siriraj”, kažu u palači dodajući da je smrt nastupila u 10,52 sati po srednjoevropskom vremenu.

Njegov sin i prestolonasljednik, 63-godišnji princ Maja Vajiralongkorn će postati novi tajlandski kralj, objavio je šef vojne hunte general Prayut Chan-o-cha.

Kralj poznat kao Rama IX već je duže vremena bolovao i većinu vremena u posljednjih šest mjeseci proveo je u bolnici Siriraj u Bangkoku.

Stup sigurnosti

Za većinu od 68 milijuna Tajlanđana kralj je bio stup sigurnosti u nestabilnim vremenima. Zemlja je za njegove vladavine industrijalizirana, ali je i svjedočila i udarcima parlamentarnoj demokraciji kroz deset vojnih pučeva, posljednji put u maju 2014.

Kralj Bhumibol, koji je na prijestolje došao 9. juna 1946., bio je integrirajuća snaga Tajlanda u kojoj bi se političke napetosti nakon njegove smrti mogle pojačati.

Zemlja je godinama podijeljena između rojalističkog establišmenta i crvenokošuljaša, pristaša odbjeglog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji je svrgnut pučem 2006.

Telekomunikacijski multimilijarder izgradio je moćnu mrežu koja se bori za vlast i moć sa starim tajlandskim poretkom.

Izvor: Agencije