Umro suosnivač Microsofta Paul Allen

Allen je Microsoft napustio 1983. godine, prije nego što je tvrtka prerasla u divovsku korporaciju (EPA)

Suosnivač Microsofta Paul Allen, čovjek koji je nagovorio prijatelja iz škole Billa Gatesa da napusti Harvard i pokrene najveću sofversku kompaniju na svijetu, umro je u ponedjeljak u dobio od 65 godina, objavila je njegova porodica. 

Allen je umro od komplikacija izazvanih non-Hodkinovim limfomom.

Početkom oktobra Allen je otkrio da se liječi od te vrste raka, od koje se liječio i 2009. godine. Početkom osamdesetih, prije nego što je napustio Microsoft, razbolio se od Hodgkinova limfoma, druge vrste raka.

Allen je Microsoft napustio 1983. godine, prije nego što je kompanija prerasla u divovsku korporaciju, nakon svađe s Gatesom, ali zahvaljujući prvobitnom partnerskom udjelu, mogao je do kraja života uživati u milijardama koje je trošio na jahte, umjetnine, rock muziku, sportske klubove, istraživanja mozga i nekretnine. 

Bio je vlasnik košarkaške NBA ekipe Portland Trail Blazers te Seattle Seahawksa u američkoj nogometnoj ligi (NFL) i posvećeni filantrop koji je darovao više od 1,5 milijarde dolara.

Kao poznati ljubitelj muzike, Allen je imao brojne prijatelje u svijetu zabave, među kojima je bio i pjevač grupe U2 Bono, ali je radije izbjegavao svjetla pozornice na svojem imanju na otoku Mercer na jezeru Washington, na suprotnoj obali od Seattlea, gdje je i odrastao.

Zadužen za tehničke operacije

Paul Gardner Allen rodio se u Seattleu 21. januara 1953. godine, kao sin bibliotekara i učiteljice, Bio je dvije godine stariji od Gatesa, ali kada su se 1968. upoznali u prestižnoj školi Lakeside u Seattleu, otkrili su da dijele strast prema kompjuterima.

Allen je školovanje nastavio na Washington State University, ali je od studija odustao 1974. godine i zaposlio se u Bostonu. Dok je bio tamo, uporno je nagovarao Gatesa, koji je studirao na obližnjem Harvardu, da napusti studij i pridruži mu se u revoluciji ličnih računara koja se tek rađala.

Gates je napokon pristao 1975. godine te su njih dvojica zajedno razvili BASIC softver za Altair 8800, nezgrapni stoni računar koji je tada koštao 400 dolara.

Nakon toga su se preselili u Albuquerque u New Mexicu kako bi bili bliže proizvođaču Altaira. Allenova ideja bila je da je nazovu Micro-Soft, spojivši tako izraze mikroračunar i softver u jedan naziv.

Allen je bio zadužen za tehničke operacije prvih osam godina te je bio među malobrojnima zaslužnim za nastanak prvih softvera poput MS-DOS-a i Worda koji su omogućili revoluciju PC-a i izbacili Microsoft u sam vrh industrije.

Izvor: Agencije