Potvrđena smrt predsjednika Uzbekistana

Tokom 25-godišnje vladavine, Islam Karimov je uklonio mnoge političke protivnike (Anadolija)

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov umro je u 78. godini života, potvrdili su vlada i parlament te zemlje i najavili da će biti ukopan u subotu u Samarkandu.

Predsjednikova kći Lola je objavila na svom Instagram nalogu praznu fotografiju uz komentar „Napustio nas je… biram riječi, i ne mogu vjerovati“.

Ranije u petak objavljivane su oprečne informacije o Karimovu.

Gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašvili izrazio je žaljenje zbog smrti Karimova u izjavi objavljenoj na svojoj internetskoj stranici.

Turski premijer Binali Yildirim izrazio je saučešće u videosnimku.

Ruska agencija TASS objavila je vijest o njegovoj smrti, a kasnije povukla tekst, pozivajući se na „tehničku grešku“.

Moždani udar

Karimov se liječio u bolnici u Taškentu od posljedica moždanog udara.

Predsjednikova kći Lola Karimova ranije je objavila na društvenim mrežama da je njen otac u subotu pretrpio težak moždani udar i da je potom zbrinut u bolnici, prenosi Anadolija.

Agencija Reuters je, pozivajući se na diplomatske izvore, također objavila da je Karimov preminuo od posljedica moždanog udara.

Vlada Uzbekistana objavila je ranije u petak da se Karimov nalazi u kritičnom stanju, nakon što mu se zdravstveno stanje u posljednjih 24 sata značajno pogoršalo, prenosi Tanjug.

Karimov nije viđen u javnosti od sredine augusta, a Vlada u Taškentu je prošlog vikenda priznala da je bolestan.

Dugogodišnji mandat

Karimov je postao predsjednik Uzbečke Sovjetske Socijalističke Republike 24. ožujka 1990. godine i obavljao je najviše funkcije u Komunističkoj partiji za vrijeme Sovjetskog Saveza.

Nakon što je Uzbekistan proglasio nezavisnost 1991. godine, postao je prvi predsjednik te zemlje.

Tokom 25-godišnje vladavine, Karimov je uklonio mnoge političke protivnike, a nevladine organizacije optuživale su ga da je namještao izbore i podržavao mučenje zatvorenika, javlja Srna.

Izvor: Agencije