Umro posljednji sovjetski maršal Dmitrij Jazov

Jazova je odlikovao Vladimir Putin, koji mu je dodijelio Orden časti 2004. godine, te Orden Aleksandra Nevskog deset godina kasnije (EPA)

Posljednji sovjetski maršal i bivši ministar odbrane Dmitrij Jazov, koji je učestvovao u pokušaju puča protiv čelnika SSSR-a Mihaila Gorbačova 1991. godine, umro je u utorak u 96. godini, javljaju ruski mediji.

O njegovoj smrti izvijestilo je rusko ministarstvo odbrane navodeći da je umro nakon duge i teške bolesti, prenosi Hina. 

Jazov, koji je bio ministra odbrane od 1987. do 1991. godine, učestvovao je u pokušaju puča protiv Gorbačova u avgustu 1991, godinu dana nakon što mu je dodijeljen čin maršala.

Pučisti su tada uvjeravali da Gorbačov nije u stanju obavljati svoju dužnost zbog zdravstvenih razloga. Proglasili su vanredno stanje na šest mjeseci, ponovno uveli cenzuru i dovezli tenkove u Moskvu. 

Puč nije uspio, vođe su uhapšene tri dana kasnije, ali ti su događaji zapečatili sudbinu Sovjetskog saveza koji se konačno raspao u decembru 1991. godine.

Jazov je pušten iz zatvora dvije godine kasnije i pomilovan za svoju ulogu u neuspjelom prevratu.

Optužen za ratne zločine

Nakon njegove smrti živ je još samo jedan vođa puča, Oleg Baklanov, koji je bio član centralnog komiteta Komunističke partije.

Prošle godine Jazov je u Vilniusu osuđen u odsutnosti na 10 godina zatvora za ratne zločine tokom pobune u Litvi protiv sovjetske vlasti 1991. Tada je život izgubilo 14 ljudi, a više od 700 je ranjeno.

Kao ministar odbrane bio je i u središtu krvave represije u Azerbajdžanu u januaru 1990. godine u kojoj je život izgubilo više od stotinu civila.

Međutim, u Rusiji je bio cijenjen. Ministar odbrane Sergej Šojgu odlikovao ga je 4. februara za “zasluge prema domovini”.

Također ga je odlikovao predsjednik Vladimir Putin, koji mu je dodijelio Orden časti 2004. i Orden Aleksandra Nevskog 2014.

Izvor: Agencije