Umro policajac ozlijeđen u protestima

Policija je stavila barikade na ulice koje vode ka spomeniku Kapija Indije (AFP)

Jedan indijski policajac, koji je povrijeđen u sukobima tokom demonstracija zbog višestrukog silovanja studentice u New Delhiju, umro je u bolnici, saopćila je policija, dok je veći dio centra grada zatvoren za saobraćaj poslije nereda.

Policajca Subasha Tomara (47), koji je bio raspoređen kod spomenika Kapije Indije da kontrolira demonstrante, prebili su u nedjelju demonstranti i on je prebačen u bolnicu.

“Demonstranti su bacali kamenice na Tomara, on je bio bez svijesti dva dana i danas je preminuo”, rekao je predstavnik policije grada Rajan Baghat AFP-u.

Više od 50 policajaca je povrijeđeno u protestima u nedjelju, koji traju već sedam dana nakon što je šestorica siledžija u gradskom autobusu silovala jednu studenticu i prebijenu je, zajedno s njenim pratiocem, izbacili iz autobusa, navodi agencija Tanjug.

Veći dio centra grada i u utorak je blokiran i jake snage sigurnosti sprečavaju okupljanja studenata koji protestiraju ne samo zbog posljednjeg slučaja silovanja već i zbog odnosa prema ženama u indijskom društvu i nebrige vlasti zbog rasprostranjenog nasilja nad ženama.

Razum da nadvlada

Stanje silovane studentice pogoršalo se u ponedjeljak uvečer, dok je ona i dalje na intenzivnoj njezi i ima respiratorne probleme, rekao je doktor M. Mishra, iz bolnice Safdarjung.

U rijetkom televizijskom obraćanju u ponedjeljak premijer Manmohan Singh pozvao je na mir nakon žestokih okršaja u New Delhiju preko vikenda i obećao da će počinitelji silovanja biti kažnjeni zbog “monstruoznog” zločina.

Predsjednik Pranab Mukherjee  je također apelirao na mlade da sačuvaju red i mir.

“Bijes mladih ne treba da nadvlada razum i nema razloga za novim protestima”, poručio je predsjednik.

Policija je stavila barikade na ulice koje vode ka Kapiji Indije, impresivnom ratnom spomeniku u centru grada koji je postao središte protesta, uglavnom đaka srednjih škola i studenata. Mnoge stanice metroa u maglom obavijenom Delhiju su i u utorak zatvorene.

Demonstracije širom Indije posljednjih sedam dana bile su uperene protiv policije i vlade zbog toleriranja napada na žene, a najžešći protesti su bili u Delhiju. Više od 100 ljudi je povrijeđeno u tim protestima.

“Protesti su važni, oni oblikuju svest društva, približavaju ljude promjenama i čine ih da se osjećaju dijelom tih promjena”, napisala je feministkinja Urvashi Butalia u uvodniku lista Hindu.

“Silovanje nije nešto što se dešava samo od sebe. To je dio stalnog i ukorijenjenog nasilja u društvu koje ima za svakodnevno žene za metu”, dodala je ona.

Znatni dio demonstranata tražio je smrtne kazne za optuženje za silovanje, a opozicione partije su se pridružile protestima protiv vlasti koji su organizirani uglavnom preko društvenih medija kao što su Twitter i Facebook.

Izvor: Agencije