Umro Norvežanin koji je zaustavio nacistički nuklearni program

Joachim Roenneberg je režirao najveći podvig norveškog Pokreta otpora (Reuters)

Norvežanin Joachim Roenneberg, koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tokom Drugog svjetskog rata, umro je u nedjelju u dobi od 99 godina.

Roenneberg je vodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. godine izvršili diverziju na norvešku tvornicu koja je proizvodila tešku vodu za izradu atomske bombe i tako zaustavili nacistički nuklearni program.

“Roenneberg je vjerovatno bio posljednji od najistaknutijih boraca Pokreta otpora”, izjavila je norveška premijerka Erna Solberg, prenosi Hina.

Centrala Vemork, blizu grada Rjukan, na jugu Norveške, u to doba jedina na svijetu proizvodila je veće količine teške vode.

U utrci s vremenom sa saveznicima za kontrolu atomskog oružja, nacisti su preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

‘Junaci Telemarka’

Taj događaj, o kojem su snimljeni filmovi Bitka za tešku vodu Jeana Drevillea 1947. glodine i Junaci Telemarka s Kirkom Douglasom 1965. godine, predstavlja najveći podvig norveškog Pokreta otpora.

Joachim Roenneberg nakon rata nije želio govoriti o onome šta je proživio, a tek je 70-tih godina počeo iznositi svoje uspomene.

“Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo što se dogodilo i da zatim zauzmemo stav”, rekao je 2015. godine.

Roenneberg se poslije rata bavio novinarstvom i antiratnim aktivizmom.

Izvor: Agencije