Oglasi

Umro lider sudanske opozicije Hassan al-Turabi

Osnivač Narodne kongresne stranke Hassan al-Turabi je odigrao ključnu ulogu u državnom udaru 1989. godine.
Turabi je odigrao ključnu ulogu kada je na vlast došao predsjednik Sudana Omar al-BashirEPA

Poznati sudanski političar Hassan al-Turabi, veteran koji je oformio Narodnu kongresnu stranku, preminuo je u Kartumu u 85. godini.

Državna TV stanica Omdurman objavila je kako je lider PCP-a preminuo u subotu u bolnici Royal Care International u sudanskoj prijesolnici.

Još nije poznat uzrok smrti.

Turabi je odigrao ključnu ulogu u državnom udaru 1989. godine, kada je na vlast došao predsjednik Sudana Omar al-Bashir.

Međutim, do razilaženja ove dvojice je došlo 10 godina kasnije i Turabi je postao jedan od najžešćih kritičara sudanskog lidera i oformio PCP.

Nekoliko privođenja

Turabi je bio jedini sudanski političar koji je podržao nalog za hapšenje Bashira, koji je izdao Međunarodni krivični sud po optužbama za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tokom režimskih akcija u sukobu u Darfuru.

Bio je pritvaran nekoliko puta tokom političke karijere, uključujući i pritvaranje u januaru 2009. godine, nekoliko dana nakon što je pozvao Bashira da se preda ICC-u.

Turabi je magistrirao pravo u Londonu te doktorirao na pariškom univerzitetu Sorbona.

Govorio je engleski, francuski, njemački i arapski jezik.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.