Oglasi

Umro kompozitor Zoran Hristić

Njegov opus obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna djela, balete, muziku za pozorište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.
Hristić je komponirao muziku za otvaranje Zimskih olimpijskih igara u SarajevuRadio-televizija Srbije

Čuveni srbijanski skladatelj Zoran Hristić preminuo je u 82. godini u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Udruženju kompozitora Srbije.

Rođen je u Beogradu, a studirao je na konzervatoriju "Giuseppe Verdi" u Milanu i Muzičkoj akademiji u Beogradu, gdje je diplomirao 1963.

Za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu "Stevan Hristić".

Hristićev opus obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna djela, balete, glazbu za kazalište, film i televiziju i radiofonska ostvarenja.

Po dvije Sterijine nagrade i Zlatne arene

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo "Mali princ".

Laureat je i dvije Sterijine nagrade za scensku i dvije Zlatne arene za filmsku glazbu.

Skladao je glazbu i za otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Bio je umjetnički ravnatelj i selektor festivala "Bemus" i "Mokranjčevi dani" te glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije Radio-televizije Srbije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.