Umro Kalašnjikov – tvorac najpoznatije puške

'Stvorio sam pušku da brani i čuva našu domovinu i to mi je bio životni moto', govorio je Kalašnjikov (Reuters)

Mihail Kalašnjikov, konstruktor jurišne puške AK-47, poznate i kao „kalašnjikov“, koji je odnio više života od ikojeg drugog vatrenog oružja u svijetu, umro je u ponedjeljak u 94. godini, izvijestila je ruska državna agencija Itar-Tass.

Kalašnjikov je pušku AK-47 konstruirao nakon Drugog svjetskog rata, a umro je u svom domu u Iževsku, blizu Urala, gdje se njegova puška još proizvodi.

Sudionik je Drugog svjetskog rata i već je 1941. bio ranjen u borbi protiv njemačkih nacista, pa je, oporavljajući se od ozljeda, počeo raditi na konstruiranju novog oružja.

Dvije godine nakon Drugog svjetskog rata Kalašnjikov je završio rad na novom tipu automatske puške – „Avtomatu Kalašnjikov“, odakle i oznaka AK-47.

Njegova jurišna puška izabrana je za masovnu proizvodnju među nizom drugih, a kasnije se pokazalo da je AK-47 jednostavno koristiti i održavati te da su njegove performanse odlične u različitim uvjetima – od pustinje do džungle.

Bez osobne koristi

Kalašnjikov, jedan od najpoznatijih Rusa u svijetu i jedan od Rusa s najvećim brojem odličja, nije imao nikakve novčane koristi od prodaje milijuna pušaka nazvanih njegovim imenom, koje koriste vojske više od 80 zemalja svijeta i koja je dio grba čak šest neovisnih država.

Ova jurišna puška i danas je jedan od najprepoznatljivijih ruskih brendova, jer je najmanje 100 milijuna komada „kalašnjikova“ proizvedeno od 1947. do danas diljem svijeta.

Zbog svoje pouzdanosti ova je puška postala omiljenom među naoružanim skupinama – od vojski, preko revolucionara od Azije do Latinske Amerike, pa sve do terorista.

Rusko nacionalno blago

„Kalašnjikov“ se smatra nacionalnim ruskim blagom, a godine 2004. otvoren je muzej u njegovu čast u sibirskom gradu Iževsku. Izumitelj je iste godine proširio svoj brend i dao je svoje prezime liniji votke.

Mihail Kalašnjikov je, kao glavni inženjer u Iljmašu, prestao raditi tek u ožujku 2012. godine zbog zdravstvenih problema, poglavito srčanih.

„Stvorio sam tu pušku da brani i čuva našu domovinu. To je bio moj životni moto“, rekao je Mihail Kalašnjikov na proslavi svog 90-og rođendana.

Izvor: Al Jazeera i agencije