Oglasi

Umro Jakiw Palij, nekadašnji čuvar koncentracionog logora

Čuvar u logoru Trawiniki i SS-ovac, decenijama je mirno živio u New Yorku, prije otkrivanja njegove prošlosti.
Palij je ušao u SAD 1949. na osnovu zakona koji je trebalo da pomaže izbjeglicama iz poslijeratne EvropeReuters

Nekadašnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Jakiw Palij koji je proveo decenije mirno živeći u New Yorku prije nego što je njegova prošlost otkrivena, umro je u staračkom domu u njemačkom gradu Ahlenu u 96. godini, javili su njemački mediji.

Listovi Frankfurter Allgemeine ZeitungWestfaelische Nachrichten prenijeli su zvanične potvrde da je Palij, u augustu deportovan iz SAD, umro u staračkom domu u Ahlenu u 96. godini.

Američki ambasador u Njemačkoj Richard Grenell, koji se zalagao za protjerivanje Palija, rekao je da je dobio informaciju o smrti.

Čuvar u logoru Trawiniki i SS-ovac

Grenell je za deportaciju Palija, koja se razvlačila 25 godina, pohvalio predsjednika Donalda Trumpa.

Palij, Ukrajinac rođen na tadašnjoj teritoriji Poljske, ušao je u SAD 1949. na osnovu zakona koji je trebalo da pomaže izbjeglicama iz poslijeratne Evrope.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata je bio čuvar u logoru Trawiniki a do kraja rata je bio pripadnik SS-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.