Umro hrvatski glumački doajen Boris Buzančić

Boris Buzančić se iz politike povukao krajem 90-ih godina i ponovno se vratio glumi (Goran Jakuš / Pixsell)

Boris Buzančić, doajen hrvatskog glumišta i prvi gradonačelnik Zagreba nakon osamostaljenja Hrvatske, preminuo je u četvrtak u 85. godini života u Zagrebu.

Buzančić je nedavno doživio moždani udar te je bio hospitaliziran, da bi kasnije bio pušten na kućnu njegu u umirovljenički dom da bi potom ponovno bio prebačen u bolnicu. 

Boris Buzančić rođen je 13. ožujka 1929. u Bjelovaru, a glumom se počeo baviti od rane mladosti.

Specijalizirao se za ozbiljne uloge, poput uloge novinara u remek-djelu Nikole Tanhofera “H-8” iz 1958. godine, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila ona šaljiva splitskog gradonačelnika u TV seriji “Velo misto”, ali i uloga osebujnog Gabrijela u istoimenoj seriji.

Nakon politike povratak glumi

Za prvog gradonačelnika Zagreba izabran je nakon prvih demokratskih izbora. U njegovom je mandatu, između ostalog, na glavni zagrebački trg vraćen spomenik banu Josipu Jelačiću.

Na mjestu prvog čovjeka Zagreba ostao je tri godine, a u međuvremenu je 1992. kao zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) ušao i u Hrvatski sabor.

Iz politike se povukao krajem 90-ih godina i ponovno se vratio glumi te je nastupao u nizu predstava, posebno u tandemu s kolegicom Anom Karić, a snimio je i nekoliko filmova.

Boris Buzančić u svojoj je dugogodišnjoj karijeri glumio u desecima filmova i brojnim TV serijama i kazališnim predstavama.

Izvor: Al Jazeera