Umro bivši predsjednik Perua nakon što se upucao da izbjegne hapšenje

Garcia je pod istragom u vezi s brazilskom graditeljskom kompanijom Odebrecht (EPA)

Bivši predsjednik Perua Alan Garcia preminuo je u bolnici u Limi, nakon što je pucao sebi u vrat, prije nego što je policija stigla do njegove kuće kako bi ga uhapsila zbog korupcionaške afere, saopćile su vlasti, prenosi Reuters.

Garcia, koji je negirao krivicu, imao je 69 godina, prenosi Tanjug.

Aktuelni predsjednik Martin Vizcarra napisao je na svom Twitter nalogu da je zaprepašten Garcijinom smrću i izrazio saučešće njegovoj porodici.

Bivši predsjednik Perua, Alan Garcia, pucao je u sebe prije nego što je uhapšen pod optužbom da je primio nelegalnu isplatu od brazilskog građevinskog giganta Odebrecht.

On je, poslije incidenta, prebačen u obližnju bolnicu.

Najveći korupcijski skandal

Garcia, vješt govornik, koji je desetljećima bio na čelu nekad moćne peruanske stranke Apra, vodio je Peru kao nacionalist od 1985. do 1990. godine, prije no što je postao zagovornik slobodnog tržišta te dobio novi petogodišnji mandat 2006. godine.

Garcia je pod istragom u vezi s brazilskom graditeljskom kompanijom Odebrecht, pogođenom najvećim južnoameričkim korupcijskim skandalom.

Odebrecht se našao u središtu centru najvećeg latinoameričkog korupcionaškog skandala, nakon što je u sporazumu sa američkim Ministarstvom pravde priznao da je korumpiranim političarima širom kontinenta platio blizu 800 miliona dolara u zamjenu za najveće infrastrukturne ugovore.

Prošle godine Garcia je od Urugvaja zatražio politički azil, nakon što mu je zabranjeno napuštanje zemlje, kako bi ga se spriječilo da ode ili opstruira istragu.

U više navrata Garcia je zanijekao bilo kakve zloupotrebe.

Izvor: Agencije