Umro bh. književnik Alija Hasagić – Dubočanin

Hasagić-Dubočanin rođen je 1949. godine u Bosanskom Dubočcu na Savi (Facebook / Screenshot)

Istaknuti bosanskohercegovački književnik Alija Hasagić-Dubočanin preminuo je danas u Sarajevu u 70. godini.

Bio je svestran književnik u čijem opusu se nalaze romani, pripovijetke, kratke priče, pjesme i eseji.

Njegove pjesme i priče uvrštavane se u brojne čitanke i antologije, a njegova djela već dugo vremena su nezaobilazni sadržaj obavezne školske lektire.

Hasagić-Dubočanin rođen je 1949. godine u Bosanskom Dubočcu na Savi. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu i Koraću kod Bosanskog Broda, a srednju školu je završio u Kranju.

Filozofski fakultet, smjer književnost i jezik, završio je u Sarajevu. Književnošću se počeo baviti još kao srednjoškolac, a nakon objavljivanja prvih radova potpisuje se sa Alija H. Dubočanin (Dubočanin od rodnog mjesta Dubočac).

Nakon završetka studija, kraće vrijeme radio je kao prosvjetni radnik u Osnovnoj školi Vladimir Perić Valter u Sarajevu, da bi nakon toga dobio mjesto urednika u izdavačkom preduzeću “Veselin Masleša” (kasnije Sarajevo Publishing), gdje je ostao sve do penzionisanja 2006. godine. 

Dobitnik brojnih nagrada

Uređivao je biblioteke – “Dječija književnost”, “Lastavica”, “Poezija za odrasle”, “Proza za odrasle” i biblioteku “Posebnih izdanja”. Najznačajnije uredničko djelo mu je edicija “Dječija književnost naroda i narodnosti BiH u 20 knjiga”, koja je objavljena 1990. godine.

U toku rata bio je inicijator i urednik lista za mlade “Lastavica” i novina za djecu “Vrelo Bosne”. Prevođen je na albanski, bugarski, engleski, francuski, holandski, makedonski, njemački, španski i turski jezik.

Njegov roman Behar u Sarajevu (prvo izdanje 1998., drugo izdanje 2007.), u kome su opisane prve dvije godine opsade i uništavanja Sarajeva, smatra se jednim od najboljih književnih djela koja obrađuju tu tematiku.

Za svoja djela dobio je brojne književne nagrade – “Neven” za knjigu pripovijedaka Brod na vidiku, nagrada Oktobarska poetska drugovanja za knjigu Vatre na rijeci, nagrada izdavačke kuće “Bosanska riječ” za zbirku pjesama Pamćenje vode, višestruki je dobitnik prvih nagrada za kratku priču.

Dženaza Alije Hasagića-Dubočanina biće obavljena u utorak, 30. aprila, na gradskom mezarju Bare u 14:30 sati.

Izvor: Agencije