Oglasi

Umrla prva žena koja se popela na Everest

Japanka Junko Tabei, prva žena koja je osvojila Mount Everest i sedam najviših vrhova svijeta, umrla u dobi od 77 godina.
Junko TabeiAP

Junko Tabei, prva žena koja se popela na Mount Everest, a poslije savladala i sedam najviših vrhova na svijetu, umrla je u dobi od 77 godina, objavili su japanski mediji.

Tabei je umrla u bolnici nakon borbe s rakom, a bila je članica Japanske ženske ekspedicije na Everest 1975. godine, kada je osvojila taj 8.850 metara visok vrh.

Godine 2012. u intervjuu za Japan Times prisjetila se tada prevladavajućih stajališta prema ženskome alpinizmu, prenosi Hina.

Prva osvojila najviše vrhove svih kontinenata

"Sedamdesetih godina u Japanu općenito se smatralo da su muškarci stvoreni za podvige, a žene trebaju ostati u kući", rekla je Tabei, koja je tada krenula u ekspediciju i ostavila trogodišnju kćer sa suprugom i rodbinom. 

Drugi je rekord ostvarila 1992, kada je postala prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata.

Poslije se uključila u kampanju za bolju ekološku zaštitu planina.

Televizijska mreža NHK prikazala je Tabei u srpnju pri usponu na slavnu planinu Fuji sa studentima, a riječ je o području koje se još oporavlja od snažnog potresa i tsunamija 2011. godine. 

Izvor: Agencije  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.