Umrla Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’

Hatidža Mehmedović u srebreničkom genocidu izgubila je supruga, dva sina i brojne članove porodice (Anadolija)

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kojoj su u srebreničkom genocidu ubijeni suprug, dva sina i brojni članovi obitelji, preminula je u nedjelju uvečer u Sarajevu, javlja Anadolija.

Mehmedović je nakon duže i teške bolesti preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon što je u genocidu 1995. godine izgubila svoje najdraže, više od dva desetljeća provela je boreći se za istinu.

“I pored toga što je ostala sama bez ikoga, vratila se u Srebrenicu da nastavi borbu za istinu i pravdu. Često je znala kazati: ‘Svojih nemam, ali ste svi moji, svi ste vi moja djeca'”, rekao je Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

Mehmedović se 2003. godine vratila u Srebrenicu, da bi, kako je često govorila, bila pored mezara srebreničkih sinova.

Posljednja želja – otići u Potočare

Bh. mediji prenose kako je bila svjesna teške bolesti, ali je često govorila da “samo čeka dan kada će ‘na onom svijetu ugledati svoje sinove'”.

“Svaka osoba ima pravo na život. Zločinci trebaju da prihvate odgovornost za genocid koji su počinili. Iako nismo zadovoljni mnogim presudama, zločinci treba da odgovaraju za zločin koji su počinili”, govorila je Mehmedović.

Iako teško bolesna, uoči ovogodišnjeg obilježavanja dana sjećanja na srebrenički genocid na svoju je odgovornost napustila bolnički krevet u Sarajevu.

Nažalost, u Potočare nije mogla doći, ali je 11. srpnja provela u svojoj kući u Srebrenici. Isti dan vraćena je u bolnicu gdje je u nedjelju i preminula.

Dženaza Hatidži Mehmedović bit će klanjana u srijedu, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a bit će ukopana na mezarju u Sućeski (Bektići), potvrđeno je u Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica. 

Izvor: Agencije