Oglasi

Umrla francuska šansonjerka Juliette Greco

Ikona francuske šansone bila je utjelovljenje duha umjetničke četvrti Pariza Saint-Germain-des-Pres.
Juliette Greco je oproštajnu turneju imala u proljeće 2015. godineEPA

Ikona francuske šansone Juliette Greco, prijateljica pjesnika i muzičara, koja je bila utjelovljenje duha umjetničke četvrti Pariza Saint-Germain-des-Pres, umrla je u srijedu u dobi od 93 godine, objavila je njena porodica.

"Juliette Greco umrla je okružena svojom porodicom u kući koju je toliko voljela u Ramatuelleu (jugoistok Francuske). Živjela je izvanredan život", objavila je porodica, prenosi Hina.

Prijateljevala je s književnicima kao što su Marguerite Duras, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir i vodila večere u mitskom kabareu "Le Tabou".

U to je vrijeme upoznala i slavnog američkog trubača Milesa Davisa.

To životno razdoblje Pariza poslije rata i u doba egzistencijalizma opisala je u autobiografskoj knjizi iz 1983. godine Jujube.

Oproštajna turneja

Juliette Greco preživjela je i vrijeme i modu pa su čak i mladi francuski pjevači napisali pjesme koje je snimila u svojim zadnjim albumima.

Oproštajnu turneju imala je u proljeće 2015. i svoj 89. rođendan proslavila je na sceni.

Pjevačica je 2016. pretrpjela moždani udar, a u toj godini izgubila je i kći jedinicu Laurence-Marie.

"Otišla je velika dama francuske šansone", objavio je Alexandre Baud, producent njene posljednje turneje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.