Umrla britanska književnica P.D. James

Mnoge knjige P.D. James doživjele su i televizijske te filmske adaptacije (EPA)

Slavna britanska spisateljica kriminalističkih romana P.D. James preminula je u Oxfordu u dobi od 94 godine, prenose britanski mediji.

Autorica poznata po detektivskim romanima, u kojima je glavni lik policijski inspektor i pjesnik Adam Dalgliesh, preminula je u svojem domu u Holland Parku u Zapadnom Londonu, priopćila je njezina obitelj.

„S velikom tugom javljamo da je spisateljica P.D. James – voljena majka, baka i prabaka, mirno umrla u svojem domu ujutro 27. studenoga, u dobi od 94 godine“, stoji u priopćenju.

TV i filmske adaptacije djela

Rođena u Oxfordu 3. kolovoza 1920. godine, James se pisanjem krimića počela baviti u svojim kasnim tridesetima.

Njezine su knjige prodane u milijunima primjeraka diljem svijeta. Mnoge su doživjele i niz televizijskih i filmskih adaptacija.

Najpoznatija od adaptacija je film „Djeca čovječanstva“ (2006), adaptacija njezine knjige „The Children of Men“ (1992) u režiji Meksikanca Alfonsa Cuarona, s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom u glavnim ulogama.

U regiji su joj prevedeni romani „Svjetionik“, „Soba ubojstava“, „Privatna pacijentica“, „Crna kula“, „Prekrijte joj lice“, „Sklonost prema smrti“, „Smrt na bogosloviji“ i „Varke i čežnje“.

Izvor: Agencije