Umrla beba u Bijelom Polju, klinika zatvorena

Crnogorsko Državno tužilaštvo otvorilo je istragu o slučaju infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu.

Iz Tužilaštva je saopćeno da je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kontaktirao sa kolegama u Bijelom Polju da bi sve okolnosti ovog slučaja bile rasvijetljene do kraja, piše Srna.

Tužilaštvo u Bijelom Polju će u najkraćem roku ispitati događaj i utvrditi eventualnu odgovornost, javili su crnogorski elektronski mediji.

Smijenjena dva načelnika bolnice

Crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović naložio je razrješenje dužnosti dva načelnika odjeljenja Opšte bolnice u Bijelom Polju i zatvaranje dijela bolnice zbog izbijanja infekcije u ovoj zdravstvenoj ustanovi usljed koje je umrla jedna beba, piše Tanjug.

Radunović je rekao da je su smijenjeni načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva Zvonko Puletić i načelnik Dječijeg odjeljenja Odsjeka za neonatologiju Haka Tahirović, kao i glavna sestra Ginekološkog odjeljenja.

On je za crnogorske medije naveo da su zatvorena i pomenuta odjeljenja. 

Bebe prebačene u Podgoricu

Jedno novorođenče je preminulo, a drugo je životno ugroženo, pretpostavlja se zbog infekcije koja se pojavila na Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Bebe su, uz još tri, koje su za sada stabilno, prebačene na liječenje u Podgoricu. Održan je hitan sastanak ministra i nadležnih te predloženo zatvaranje odjela, dok bi porodilje iz Bijelog Polja trebale bile prebačene u Berane.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović potvrdio je da je jedna beba preminula u Kliničkom centru Crne Gore, koja je u tu ustanovu hitno prebačena zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici u Bijelom Polju, javila je Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

“Od djece koja su upućena u Klinički centar Crne Gore, troje je stabilno, jedno je vitalno ugroženo, a jedno je nažalost preminulo”, saopćio je ministar Radunović na pres konferenciji u Bijelom Polju, navodeći da je dijete koje je preminulo u podgorički klinički centar primljeno 11. novembra.

Reporterka Al Jazeere Milica Marinović je izvijestila da je na konferenciji za štampu iznesen prijedlog da se zatvori Ginekološko-akušersko odjeljenje u Bijelom Polju, a porodilje prebace u beransku bolnicu.

“Vidjećemo da se ustanovi gdje su bili propusti. Podrazumijeva se, nakon završetka analiza, donijeću odluku o personalnoj odgovornosti”, istakao je Radunović.

Na pitanje hoće li ovaj slučaj biti predmet krivične odgovornosti, ministar Radunović je rekao da će svako raditi svoj dio posla. On je obećao da će neko morati odgovarati zbog situacije koja se desila.

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Tomislav Jeremić, rekao je da su tri puta imali komisiju za interhospitalne infekcije.

“Razmatrali smo šta treba preduzeti, a prijedlog je da se zatvori Ginekološko-akušersko odjeljenje u Bijelom Polju. To znači da neće biti pružanja pomoću na tom odjeljenju”, rekao je Jeremić, navodeći da su stupili u kontakt sa beranskom bolnicom, gdje bi se primale porodilje iz Bijelog Polja.

Jeremić je rekao da je očigledno da se nije radilo kako treba, od higijene, posjeta i ulazaka. 

“Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti”, rekao je direktor Jeremić.

Izvor: Al Jazeera i agencije