Umjetnine spašavaju Detroit

Detroit je švorc – to je riječ koju je upotrijebio takozvani krizni menadžer koji treba spasiti gradske finansije.

Dom američke autoindustrije pokušava smanjiti dug od 18,5 milijardi dolara prodajom svog vlasništva i rezanjem socijalnih davanja. Ali, to ima i svoju cijenu.

Priča o Detroitu je ona o umjetnosti, novcu i rasnoj politici. Blago Detroitskog instituta za umjetnost uključuje i slike Van Gogha – od kojih je posljednja prodata za 80 miliona dolara – i bronzani akt Matissea – koji je prodat za 48 miliona dolara.

 I jedan i drugi su primamljive mete za kriznog menadžera Kevyna Orra, kojeg je imenovala država Michigan kako bi preuzeo finansije Detroita i prodao ono što se može kako bi knjige doveo u red.

“Što se tiče protoka novca – nemamo ga. Švorc smo”, kaže Orr.

Rasizam i uskogrudost

Debata o tome da li ih prodati ustalasala je rasne i političke podjele unutar države Michigan, kojom dominiraju bijeli republikanci, i njihovog najvećeg grada, koji je 95 posto crn i dominantno demokratski.

Pogled na Motor City je tužan.

Michigan, u cijelosti, kao državu, često vode neki stvarno glupi ljudi. I u ovom gradu imamo jako glupe ljude. Mnogo ih je došlo sa sela pravo u vlast i oni su rasisti i uskogrudi. Ali, nekako vjeruju da su kvalificirani da upravljaju državom. Oni su idioti”, rekao je Darryl Dawsey, komentator iz Detroita.

“Krizni menadžer je jasno stavio do znanja da je potencijalno sve na dobošu. Ali, bit će politički problematično spasiti Motor City prodajom nekih od njegovih najvećih dragocjenosti”, izvještava iz Detroita reporter Al Jazeere John Hendren.

“Uznemirujuće je. I začuđujuće. Pomislio sam: ‘O, moj Bože, šta će slijedeće uraditi?’ Mislim da je nezamislivo prodavati umjetnost odavde”, kaže jedan stanovnik Detroita.

‘Mi to ne želimo’

S toliko otpora prodaji historijskog blaga krizni menadžer prodaje vatrogasne stanice i istražuje načine za rezanje penzija, kao i privatizaciju parkinga i vodovoda.

“Mislim da je na djelu taktika zastrašivanja – nekoliko balona je pušteno u zrak kako bi natjeralo ljude da se zamisle i kažu: ‘O, Bože, pa mi ne želimo da se ovo desi!”, rekla je Betty Buss, bivša analitičarka budžeta Detroita.

Šta god krizni menadžer bude odlučio prodati, zagarantirano je da će naići na žestok otpor.

“Mnogo bogatih bijelih ljudi u predgrađima se uznemirilo kada je počeo pričati o prodaji umjetnina. Kao da su oni njihovi vlasnici. Grad je vlasnik. Vodovod nije privatno vlasništvo pa da se proda. Ovdje se ne radi o tome da Detroit postane bolje mjesto za život. Briga me šta imaju kazati, to su sve laži”, kategoričan je Dawsey.

Šta god se desilo, kada sve bude gotovo, teško da će ostati ljubavi između grada automobila i države automobila.

Izvor: Al Jazeera