Umjetnici iz Sjeverne Koreje izlažu u Londonu

U veleposlanstvu Sjeverne Koreje u Londonu otvorena je izložba rijetko dostupne umjetnosti te zemlje. Radove izlažu četiri umjetnika, koje sponzorira država.

Veleposlanstvo Sjeverne Koreje u Velikoj Britaniji rijetko otvara svoja vrata, ali u utorak je bio izuzetak. Iduća četiri dana javnost i novinari mogu vidjeti izložbu slika sjevernokorejske umjetnosti. Pažljivo odabrana i pod strogom kontrolom promatrana grupa umjetnika naslikala je pejzaž Londona, uz ubačene motive iz vlastite domovine.

“Umjetnici su koristili vlastite boje iz Pjongjanga i vidjet ćete sličnosti u otiscima kista i načinu kako su naslikane, ali uz različite primjese”, kaže David Heather, organizator izložbe.

Kod kuće ti umjetnici slikaju službene portrete vrhovnih vođa, ali i oslikavaju i stvaraju umjetnost na godišnjim vojnim paradama. Nema mnogo mjesta za slobodu izražavanja.

Pod strogom cenzurom

“Dužnosnici veleposlanstva rekli su mi da se nadaju da će izložba pomoći boljem razumijevanju između Britanaca i Sjevernokorejanaca. Ali, nije se baš mnogo ljudi pojavilo na ovom događaju, što veleposlanstvu predstavlja dodatni napor da privuče ljubitelje umjetnosti s tradicionalnih lokacija”, rekao je Simon McGregor Woods iz Londona.

Neki od umjetnika i ranije su putovali u inozemstvo, ali nitko ne govori engleski. Razgovori su uglavnom uz posredstvo vladinih prevoditelja. Hong Song Il je najstariji među njima.

Na pitanje ako bi se dogodilo da kao umjetnik oslika vladine postupke za koje mislite da su pogrešni bi li to uradio, odgovor je: “Sve odluke vrhovnog vođe i vlade predstavljaju volju naroda, sve ono što narod podržava.”

Izložba je pod strogom cenzurom diplomatskog osoblja. Sam potez da se vrata veleposlanstva otvore za javnost je dovoljno neobičan.

Izvor: Al Jazeera