Umjesto zatvaranja Guantanamo se obnavlja

Od 59 zatvorenika dvadeset dvojici je odobreno puštanje na slobodu (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama pred preuzimanje mandata obećao je da će zatvoriti zatvor Guantanamo na Kubi. Kako već istječe vrijeme njegovoj administraciji, po svemu sudeći, to se sigurno neće desiti.

Iako je broj zatvorenika pao na 59 sa 680 iz 2003. godine, aktuelni građevinski radovi sugeriraju da se ta ustanova neće uskoro zatvoriti.

Američka vojska gradi 8,4 milijardi dolara vrijednu ambulantu u sklopu nedavno napuštene zatvorske jedinice.

Vlada također gradi objekat vrijedan 12,4 miliona dolara, u kojem bi se vojnici hranili.

Budućnost zatvora bit će u rukama novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da bi radije Guantanamo držao otvorenim, pa čak i “napunio lošim momcima” nakon što preuzme dužnost 20. januara.

Zvaničnici baze tvrde kako imaju slobodne ćelije i kako se kapaciteti mogu proširiti.

SAD je otvorio Guantanamo kako bi smjestio navodne “teroriste”, osumnjičene za povezanost s Al-Qaedom i talibanima nakon 11. septembra.

Globalne kritike

Većina zatvorenika nikada nije optužena za zločin. Neodređeni pritvor u kombinaciji sa zlostavljanjem zatvorenika izazvao je globalne kritike.

Od 59 zatvorenika dvadeset dvojici je odobreno puštanje na slobodu. Neki očekuju da će biti prebačeni u posljednjim sedmicama aktuelne Obamine administracije.

Kongres SAD-a zabranio je premještanje zatvorenika u ustanove u SAD-u iz bilo kojeg razloga, uključujući i suđenje.

Petnaest zatvorenika “visokog rizika”, uključujući osumnjičene za napad 11. septembra, drže se u Kampu sedam, jedinici s maksimalnim osiguranjem koju vojska ne pokazuje novinarima. Čak je i tačna lokacija jedinice u bazi povjerljiva.

Svi ostali zatvorenici sada su smješteni u Kamp šest, koji je izgrađen od stakla i betona. Oni žive u klimatiziranim prostorijama i dozvoljeno im je kretanje izvan ćelija 22 sata dnevno.

Zatvoreni bez procesuiranja

Tu se nalazi Khalid Qasim, koji je 2015. godine obučavan s Al-Qaedom u Afganistanu i ne bi trebao biti pušten na slobodu, iako SAD nema namjeru procesuirati tog 39-godišnjeg Jemenca.

Njegova advokatica, Shelby Sullivan-Bennis, rekla je da je ovaj osuđenik nacrtao veliki upitnik u svojoj ćeliji, u smislu simbolike svog statusa.

“Njegovih 14 godina pritvora, bez optužbe ili suđenja, uvreda su za američke vrijednosti”, rekla je Sullivan-Bennis.

Svaki put kad ga posjeti njen klijent pita zašto je tu i zašto ne može imati suđenje.

Upravnik zatvora rekao je da ne zna šta će se desiti Qasimu i drugim zatvorenicima.

“Zatvorenike zanima hoće li se zaustaviti transferi iz zatvora nakon što novi predsjednik preuzme mandat. Mi ne znamo, oni ne znaju. Njihovi advokati špekuliraju, ali niko ne zna”, rekao je upravnik Guantanama Peter Clarke.

Izvor: Al Jazeera