Oglasi

Umjesto nerazvijenima, subvencije velikima

U posljednje dvije godine devastiranim područjima Srbije pripalo je samo 3,6 posto subvencija za investicije, dok je investitorima u najvećim centrima dodijeljeno 45 posto.

RmKXhM44W-M

Subvencije za investicije u Srbiji najčešće odlaze u velike i najrazvijenije gradove. Iako zakonske odredbe predviđaju da su prioriteti pri dodjeli državne pomoći nerazvijena područja, u devastirane općine u posljednje dvije godine otišlo je manje od četiri posto subvencija.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Golubac, na istoku Srbije, gdje turistički potencijal burne povijesti na obali Dunava čeka svoj trenutak. Golubačka tvrđava pripada Golupcu, devastiranoj općini sa stupnjem razvoja koji je 60 posto ispod državnog prosjeka.

Od 9.000 stanovnika, čak polovica je na privremenom radu u državama Zapadne Europe. 

"Sa poslom je mnogo stalo. Nema. Evo, ja sam godinu dana... Nema nigde posla, firma propala. Evo, samo 'Ivan Milutinović' što radI i to je to", žali se Radoslav Živković, stanovnik Golupca.

Većih investicija u Golupcu nema godinama. Stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom i ribarstvom.

"U krugu 50 kilometara od Golupca nemamo nijednu industrijsku zonu gde bi ljudi mogli da se zaposle. Neka prva radna sredina gde bi moglo da se radi u industriji jeste Kostolac", ukazuje Saša Marjanović, zamjenik predsjednika Opštine Golubac.

Beogradu i Novom Sadu najviše subvencija

Prema istraživanju Nacionalne koalicije za decentralizaciju, u posljednje dvije godine devastiranim područjima Srbije pripalo je samo 3,6 posto subvencija za investicije, dok je investitorima u najvećim centrima  - Beogradu i Novom Sadu, dodijeljeno 45 posto.

Dodatni je problem, kažu, što i one investicije koje stignu do nerazvijenih općina, uglavnom zahtijevaju manje obrazovan kadar.

"Imamo situaciju da u Nišu lekari, sociolozi, ekonomisti spajaju kablove ili pletu čarape, umesto da se bave svojim poslom. Alternativa im je da dođu ovde da rade, u Beogradu ili Novom Sadu. I politika stranih investicija zapravo doprinosi dodatnom pražnjenu teritorije i užasnom osiromašenju Srbije izvan Beograda i Novog Sada", upozorava Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

To nije novi trend, ali upozoravaju da jeste grubo kršenje zakona jer su subvencije namijenjene prvenstveno razvoju siromašnih krajeva.

"Dolazimo do situacije da se kompletna državna politika, što se stranih investicija tiče, svodi na ideju 'uzimamo siromašnima i dajemo bogatima', jer porez plaćamo svi", dodaje Jovanović.

Neravnomjerno zastupljeni krajevi

Dio problema u Opštini Golubac vide i u tome što u ključnim instuitucijama države nisu ravnomjerno zastupljeni predstavnici svih krajeva Srbije.

"Smatram da je izborni zakon, koji i dalje funkcioniše u Srbiji, prevaziđen i treba da se menja da bi svaka opština mogla da ima poslanika i da bi taj glas mogao da se čuje. E, onda mislim da bi moglo da se malo drugačije razmišlja i da se malo drugačije rasporedi odnos snaga u državi Srbiji", predlaže Marjanović.

O razlozima za mali broj subvencija u nerazvijenim općinama iz Ministarstva privrede nije stigao odgovor.

"U nedostatku investicija i radnih mesta, šansa za Golubac je u simbolu ovog grada. Osam miliona evra ulaze se iz donacija u revitalizaciju Golubačke tvrđave. Na ovakvom mestu, pored Dunava, turizam je najveća nada za budući razvoj", javila je Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.