Umjesto Merona, Agius razmatra žalbu Šešelja

Šešelj je nedavno operiran zbog karcinoma, a otkriveni su mu i uvećani limfni čvorovi, koji su, također, odstranjeni (EPA)

Predsjednik Haškog suda Theodor Meron odlučio je da, zbog sukoba interesa, ne razmatra žalbu optuženika Vojislava Šešelja, u kojoj je tražio da se postupak protiv njega obustavi ili vrati na početak, priopćeno je iz Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu.

Istovremeno je odredio suca Carmela Agiusa da razmatra Šešeljevu žalbu umjesto njega, jer Šešelj u svom zahtjevu navodi pismo izuzetog suca Frederika Harhoffa, a u kojem se određeni dijelovi odnose na Merona.

Šešelj je podnio žalbu 10. siječnja i u njoj tražio obustavljanje postupka protiv njega i puštanje na slobodu ili vraćanje postupka na početak.

Pristrani sudac

Istom žalbom tražio je od Žalbenog vijeća poništenje odluke od 13. prosinca 2013. godine o nastavku suđenja s novoizabranim sucem Mandiaye Niangom.

Upravo je Niang zamijenio suca Harhoffa, izuzetog iz predmeta na Šešeljev zahtjev zbog pristranosti.

Vojislav Šešelj je nedavno operiran zbog karcinoma debelog crijeva, a otkriveni su mu i uvećani limfni čvorovi, koji su, također, odstranjeni. Obaviješten je kako su analizom limfnih čvorova utvrđene metastaze, te je potrebno da bude podvrgnut kemoterapiji.

U pritvoru Haškog suda nalazi se od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao tom Sudu, a optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti, te kršenje zakona i običaja ratovanja u Vojvodini, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Izvor: Agencije