Umjesto bacanja, jeftina hrana za siromašne

Čak 15 milijuna tona hrane svake godine bude bačeno u Velikoj Britaniji. Većina tih namirnica je u potpunosti ispravna, ali natoč tome završava na smeću, jer je supermarketi ne mogu uskladištiti.

Tu činjenicu iskoristio je jedan trgovački lanac, zapravo start-up projekt, pa sada namirnice nudi po mnogo nižim cijenama siromašnim građanima.

Piletina je snižena sa četiri na 2,40 funti – to se ne viđa često. Govedina je snižena sa šest na jednu funtu.

Oba proizvoda koštaju nešto više od četiri eura, a nije riječ ni o kakvoj specijalnoj ponudi.

Borba protiv bacanja hrane

To je pokušaj borbe protiv bacanja hrane i siromaštva u Velikoj Britaniji. Korisnici ove trgovine do odbačenih, ali potpuno ispravnih namirnica, mogu doći ako predoče da se nalaze u financijski nepovoljnoj situaciji.

Članstvo se obnavlja svakih pola godine.

“Ako su motivirani da unaprijede kvalitet svog života, onda je ovo pravo mjesto za njih. Ali, ukoliko samo žele doći do jeftine hrane, ima komercijalnih trgovina u kojoj je mogu naći bez potrebe za nekom većom intervencijom”, objašnjava Sarah Dunwell iz Community Shopa.  

Prvi veliki supermarket za veliku zajednicu smješten je u Londonu. Inicijativa je toliko popularna u sjevernoj Engleskoj da će tamo biti otvoreno još 20 takvih trgovina.

Masovno bacanje hrane

Mavis često posjećuje supermarket. “To je supermarket i vi plaćate za namirnice, bez obzira na to koliko malo. Ali osjećate da u tome ima dostojanstva”, kaže Mavis.

Prošle godine je jedan od najvećih britanskih supermarketa pratio gdje završava njegovih 25 najprodavanijih proizvoda.

Otkrio je da 40 posto jabuka bude bačeno, kao i 20 posto banana. A u kontejneru završi i gotovo polovina pekarskih proizvoda.

Većina ovih namirnica sada će biti prodana socijalnim trgovinama za penije. Korisnici će ih onda kupovati po malo višoj cijeni – po sustavu koji se već pokazao svrsishodnim.

Izvor: Al Jazeera i agencije