Ultramaratonci krenuli iz Ovčare ka Potočarima

Cilj organizatora je sportskim činom povezati ova dva grada (Anadolija)

Povodom 23. godišnjice srebreničkog genocida, sa Ovčare, nedaleko od Vukovara, u petak je krenuo ultramaraton od Vukovara do Srebrenice, koji se već sedmu godinu zaredom trči s namjerom podsjećanja na sve stradale u radovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica tradicionalni je način obilježavanja srebreničke tragedije i njeno povezivanje sa stradanjem na Ovčari.

Cilj organizatora je sportskim činom povezati ova dva grada te ukazati na stradanja koja su stanovnici prošli u prošlom ratu, ali i poslati poruku novim generacijama da se tako nešto nikada više ne smije ponoviti.

Ultramaraton organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, trči ga sedam maratonaca, koji će u pet etapa preći 227 kilometara između Vukovara (Ovčara) i Srebrenice (Potočari).

Na komemoraciji 11. jula

Njima će se na pojedinim dionicama pridružiti trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Planirano je da ultramaraton završi 10. jula te da 11. jula sudionici prisustvuju komemorativnom skupu koji će biti održan u spomen na žrtve genocida u Srebrenici.

Ultramaraton se trči pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Izvor: Agencije