Ultradesničarska stranka mora platiti kompenzaciju muslimanskoj organizaciji

MJO planira kompenzaciju donirati austrijskim organizacijama koje se bore protiv rasizma, islamofobije i antisemitizma (Reuters)

Austrijska ultradesničarska Slobodarska stranka (FPO), koja je ušla u vladu prošlog decembra, platit će kompenzaciju organizaciji Muslimanska omladina Austrije (MJO) jer nije uspjela na sudu dokazati optužbe da je MJO “islamistička organizacija”. 

Prošlog juna, Heinz-Christian Strache, predsjednik FPO-a, rekao je da postoje “brojni pokazatelji” da MJO “širi islamističku ideologiju” te da je “dio mreže”… “oko koje se organizira politički islam”. 

Ove optužbe su bile objavljene i na web stranici FPO-a, a MJO ih je negirao i podigao tužbu protiv Strachea, FPO-a i parlamentarnog kluba ove stranke. 

U saslušanjima pred sudom u Beču, stranka nije mogla da dokaže da su njene optužbe istinite. Kao dio nagodbe, ponudili su MJO-u kompenzaciju i povukli prethodnu izjavu. 

MJO će donirati kompenzaciju

“Izjave o navodnoj povezanosti sa političkim islamom i Muslimanskom braćom, koje su namjerno plasirali određeni pojedinci, nemaju nikakvog osnova”, navodi se u saopćenju MJO-a. 

“Muslimanska omladina Austrije nastavit će da se brani protiv lažnih optužbi i kleveta kojima se želi diskreditirati decenije volonterskog rada i službe u društvu.”

MJO planira kompenzaciju donirati austrijskim organizacijama koje se bore protiv rasizma, islamofobije i antisemitizma. 

FPO sebe predstavlja kao “branioca tradicije” u Austriji i Strache, koji je protiv imigracija, i ranije je imao mnoge antimuslimanske komentare. FPO kontrolira ministarstvo vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane. 

Austrija je jedina zemlja u Zapadnoj Evropi sa ultradesničarskom vladom otkako je kancelar Sebastian Kurz iz Narodne partije (OVP) formirao koalicijsku vladu sa strankom FPO prošlog decembra.

Izvor: Al Jazeera