Ultra HD filmovi dolaze na tvrdim diskovima

Zajedno s novim 4K Bravia XBR-84X900 modelom televizora, Sony počinje isporuku media servera za reprodukciju 4K sadržaja (Reuters)

Piše: Robert Gabelić

Standard 4K predstavlja slijedeći korak u poboljšanju kvalitete videoprikaza.

Poznat je i pod imenom UHDTV (2160p), posjeduje rezoluciju od 3.840×2.160 točaka (8,3 megapiksela), koja je četiri puta veća od Full HD-a.

Takvu kvalitetu slike donedavno je bilo moguće doživjeti isključivo u kino dvoranama.

Trenutno se na tržištu nalazi tek nekoliko televizora koji podržavaju 4K rezoluciju, a ponudili su ih LG i Sony.

Unatoč skromnoj ponudi i visokoj cijeni, (Sonyjev 4K televizor košta 25.000 američkih dolara), velika prepreka širenju novog standarda jest i nedostatak izvornog sadržaja.

Puni potencijal nadolazećeg UHDTV-a iskorištavaju novi modeli videokamera od kojih neki s cijenom manjom od 1.000 dolara nisu više tako nepristupačni zahtjevnijim kućnim korisnicima. Međutim, profesionalno produciranog UHD sadržaja poput filmova A produkcije nije bilo do ovog tjedna.

Zajedno s novim 4K Bravia XBR-84X900 modelom televizora, Sony počinje isporuku media servera za reprodukciju 4K sadržaja u kojem je smješteno 10 filmova u ultravisokoj rezoluciji.

Uz nekoliko aktualnih hitova, kao što su “The Amazing Spiderman” ili “Total Recall”, u kolekciji se još nalazi nekoliko klasika poput Taksista iz 1976. godine s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi.

Budućnost optičkih medija

Sonyjeva isporuka 4K filmova kroz vlastitu distribucijsku mrežu još jedna je potvrda neizvjesne budućnosti optičkih medija. Praktične nosače filmova, igara, softvera, glazbe sve više potiskuje distribucija sadržaja putem interneta.

Sony ovog decembra gasi svoju tvornicu optičkih pogona u Japanu i kompletnu proizvodnju prebacuje u Indiju. Budućnost digitalnog sadržaja i najveći profiti očito se nalaze negdje drugdje.

Razvojem širokopojasnog interneta logično je očekivati kako će trend prelaska s optičkih medija, kao nosača digitalnog sadržaja, biti sve izraženiji. Uostalom, tableti, nova generacija osobnih računala, ne uključuju optički disk koji je u mobilnim uređajima potpuno neprikladan.

Ozbiljan udarac optičkim medijima nedavno je zadao i Apple s novim modelom iMac-a, najprodavanijeg stolnog računala u Sjedinjenim Državama, koji potpuno odbacuje optički pogon.

Postoje brojne situacije u kojima optički medij ima prednost i kao takav sigurno će još dugo postojati na tržištu. Nemaju svi pristup širokopojasnom internetu, želju, znanje ili mogućnost korištenja nekog od online servisa koji se bavi distribucijom digitalnog sadržaja.

Optički diskovi, osim toga, i dalje ostaju jedan od najjeftinijih medija za pohranu podataka.

Ograničenje kapaciteta

Njihova negativna osobina, s kojom se uostalom suočavaju i ostali mediji za pohranu podataka, je memorijsko ograničenje. Današnji Blu-ray diskovi mogu pohraniti 50 gigabajta (GB) podataka što, bez agresivne kompresije, nije dovoljno za smještaj UHD filma.

Blu-ray specifikacija danas ne podržava UHD, no planovi postoje.

Blu-ray se također usavršava i uz snažne hardverske kompresore i aktiviranje novih podatkovnih slojeva na samom mediju vjerojatno će se uspjeti napraviti prostor za video ultra-visoke definicije.

Prve službene najave u tom smjeru možemo očekivati na nadolazećem CES-u, najvećem sajmu potrošake elektronike.

Nekomprimirani zapis UHD filma u trajanju od dva sata zauzima od jednog do dva terabajta (TB) memorijskog prostora. Preuzimanje takvog sadržaja putem interneta također predstavlja problem.

Prosječna širokopojasna veza, kakva se koristi na našim prostorima, potpuno je neadekvatna za distribuciju UHD sadržaja.

Novi televizijski standard, iz tih razloga, očito će mnogima još uvijek biti dugo nedostupan, međutim lako je pretpostaviti kako će do korisnika puno brže doći internetom, nego nekim drugim načinom distribucije.

Uostalom, YouTube u svojoj ponudi korisnicima dozvoljava smještaj i reprodukciju UHD sadržaja već gotovo dvije godine.

Izvor: Al Jazeera