Uloga ‘Merkolanda’ i održivost eura

Dok Evropa i dalje pokušava izbjeći bankrot Grčke, bojazan od nove krize koju bi moglo izazvati napuštanje eurovalute se širi.

Mogućnost da ta prezadužena zemlja napusti eurozonu više i nije tako daleka, a profesor sa Univerziteta Paris Dominique Plihon misli da bi to moglo izazvati veliki socijalni udarac Grčkoj, pa vjeruje da i sami Grci to ne žele.

„Treba konsolidirati euro konstrukcijom evropskih institucija koje bi bile zajedničke, one bi izmjenjivale rizike i istovremeno bile solidarne u teškoćama. Male zemlje će biti u kušnji da izađu iz eurozone, ali nisam siguran da će to napraviti“, rekao je profesor Plihon.

“Što se tiče Francuske, gotovo sam siguran da Francuska neće izaći iz eurozone, jer bi to bio kraj jedne zajedničke avanture koja se zove Evropa. To bi bio jedan ogroman trošak i jedan veliki poraz pred historijom.”

‘Scenarij katastrofe’

Kako je iz Pariza izvijestio reporter Al Jazeere Marin Veršić, sve oči su sada uprte u novu osovinu Unije, novoformirani ‘Merkoland’, njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Hollande je dosta toga obećao, no mediji se još pitaju može li sve ispuniti, a kada je u pitanju euro, neki su skeptični.

Francuski mešetar Marc Touati misli da euro ima blizu 70 posto šansi za preživljavanje.

“Istina je da bismo, ako danas-sutra napustimo euro, nanovo uveli franak, to će biti ekonomska katastrofa. Imat ćemo veliku inflaciju, porast kamata, recesija će se pogoršati, nezaposlenost će rasti. To je scenarij katastrofe! To moramo izbjeći.”

Par ‘Merkoland’

Opet je na redu francusko-njemačka osovina. Novinari se igraju riječima, pa kažu da nakon para “Merkozy” Uniju odsada vodi par ‘Merkoland’, u koji svi polažu velike nade.

Saradnja se nastavlja, a pojedini analitičari kažu da će biti dobra, jer su Merkel i Hollande sličnih karakteristika.

“Oboje sebi vole dati vremena prije nego što donesu odluke, vole graditi kompromise, vole sakupljati ljude drugačijih političkih razmišljanja, dijele smisao za humor, a u političkom smislu ne pate toliko od potrebe da budu u centru pažnje kao drugi političari“, smatra Thomas Klau iz Evropskog vijeća za vanjske poslove.

„Svi ti faktori, mislim, omogućuju da će na ličnom nivou razviti dobru hemiju nakon prvog susreta i teških diskusija.”

“Sve je izglednije da Europska unija, koja je isprva postavljala uvjete za spas Grčkoj, i sama postaje talac te zemlje”, kazao je Veršić.

“Jer ako euro opstaje samo ako Grčka ne bankrotira, ujedinjena Europa mogla bi postati još više popustljiva službenoj Ateni. Grcima je već oprošteno 107 milijardi eura duga, otprilike pola bruto nacionalnog proizvoda za 2011.”

Izvor: Al Jazeera