Ulični prodavači na udaru meksičke policije

U Mexico Cityju počela je opsežna akcija protiv uličnih prodavaca. Ali, umjesto dosadašnjih kazni, prodavci se hapse.

Bez mogućnosti da zarađuju, budućnost njihovih porodica stavljena je pod znak pitanja.

Posljednje četiri godine, Lupita Miranda je u podzemnoj željeznici zarađivala za život. Međutim, zbog nove akcije policije, stalno mora biti na oprezu dok prodaje slatkiše.

Koga uhvate, toga uhapse – takva je odluka lokalne policije. Potez na koji su se odlučili nakon mnogobrojnih žalbi putnika podzemne željeznice.

Sada bi Lupita mogla ostati bez 30 dolara koje je svaki dan donosila kući kako bi prehranila svoju djecu i staru majku.

Bila je prisiljena napustiti školu sa 15 godina, ali je odlučna svojoj djeci osigurati bolju budućnost.

“Počela sam prodavati slatkiše u metrou zato što, kao samohrana majka, nisam mogla raditi osam sati dnevno”, kazala je Miranda.

Lupita je jedna od 30 miliona Meksikanaca koji žive od sive ekonomije. Procjena je da na takav način zarađuje 60 posto radne snage. Međutim, gradske vlasti pokrenule su program stručnog usavršavanja, poput programa koji nudi obuku u pekarstvu. Pokušavaju radnike uključiti u pravni sistem.

Plaćena nastava

Polaznica kursa Virginia Lopez Tinajero dobija 150 dolara mjesečno samo od prisustva nastavi. 20 godina prodavala je žvakaće gume putnicima u metrou. Sada pohađa kurs za frizere.

Ona je rekla: “Odlučila sam da više ne prodajem u podzemnoj željeznici. Umjesto toga, otvorit ću mali frizerski salon u svojoj kući. To će biti moj novi posao.”

Ali podzemna ekonomija nije samo posao. Za mnoge, to je način života. Direktorica programa za stručno usavršavanje Cinthya Valeria Lopez priznaje da postoje iskušenja kojih se mnogi neće htjeti odreći.

“Siva ekonomija je fleksibilna, što mnogim ljudima omogućava da kombiniraju svoj posao sa drugim životnim sferama. Često cijele porodice rade zajedno. Niti jedna kompanija neće svim članovima takvih porodica ponuditi pravi posao. Mi pokušavamo da im omogućimo kvalitetnu alternativu, zato što se više neće moći vratiti u podzemnu željeznicu”, kazala je Lopez.

Lupita ne vjeruje gradskim programima. Kaže kako se nije prijavila ni za jednu obuku, te da nema ni namjeru.

“Ne možemo živjeti od novca koji nam daju kako bismo prisustvovali nastavi. Ne vidim budućnost u zanatima kojima oni podučavaju”, ocijenila je Miranda.

Za sada, radi ono što najbolje zna, ali svaki novi odlazak na posao, povećava šansu da će završiti iza rešetaka.

Izvor: Al Jazeera