Ulične pijace protiv trgovinskih lanaca

Vlada Mexico Cityja pokušava lancima supermarketa ograničiti pristup određenim kvartovima u gradu, u pokušaju da zaštiti tradicionalne ulične pijace.

Zvaničnici tvrde da su one naročito ugrožene dolaskom velikog broj internacionalnih trgovinskih lanaca, poput američkog Wallmarta, izvještava iz Mexico Cityja reporter Al jazeere Adam Raney.

Central de Abasto, centralna tržnica u Mexico Cityju, s površinom od skoro 300 hektara, najveća je na svijetu. Svake nedjelje hotelijer Homero Nava ovdje kupuje namirnice, koje kasnije služi gostima. Kupuje na pijaci umjesto u supermarketu iz samo jednog razloga.

“Hrana nigdje nije jeftinija. Kada bih kupovao iste namirnice u svom kvartu, platio bih ih četiri puta više.”

Snabdijeva manje pijace

Centralna tržnica snabdijeva sistem od gotovo 300 manjih pijaca širom grada, na kojima se kupuje gotovo polovina hrane u Mexico Cityju.

“Tržnice su, još od vremena prije dolaska Španaca, bile sastavni dio kulture i ekonomskog života Meksika”, izvještava Raney.

Gradske vlasti tvrde da su tržnice sada ugrožene zbog sve većeg broja domaćih i stranih tržnih centara. Ranije ove godine Vrhovni sud je odbio prijedlog zakona gradskih vlasti da se supermarketima zabrani pristup određenim četvrtima. Sada grad pokušava pronaći druge vrste ograničenja za supermarkete.

Ricardo Becerra, gradski vijećnik, smatra: “Osiguranje rasta tržnica jedan je od načina da se zaštiti socijalna dinamika u tim kvartovima.”

Sentimentalna veza

Predstavnici Asocijacije lanaca supermarketa nisu htjeli stati pred kamere, ali su rekli kako gradske vlasti pokušavaju zaustaviti njihovo širenje. Mnogi građani imaju sentimentalnu vezu s tržnicama, uz koje su odrasli.

Kupac Teresa Carrasco kaže: “Mexico City ne bi bio isti bez svojih tržnica. Ne želim da nestanu.”

Iako grad pokušava zaustaviti rast modernih supermarketa, više je usporavanje državne ekonomije dovelo do usporavanja njihovog širenja. Za sada tradicionalne tržnice vode u ovoj tržišnoj utakmici, a grad se nada da će tako ostati i u godinama koje dolaze.

Izvor: Al Jazeera