Oglasi

Ulcinj: Deseci flamingosa uginuli zbog hladnoće

Veliki broj pataka i šljukarica doživio je istu sudbinu od posljedica nevremena.
Ružičasti divovi privlače veliki broj turista iz cijelog svijetaEPA - Ilustracija

Zbog ekstremno niskih temperatura koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, deseci flamingosa na Solani su ostali zarobljeni u ledu i uginuli, objavile su danas podgoričke Vijesti.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopćio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno djelovale i na desetke pataka i šljukarica, koje su doživjele sličnu sudbinu kao flamingosi.

"Od posljedica hladnoća su stradale pretežno mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim dijelovima Solane, na rijeci Bojani, kao i u područjima u regionu sa višim temperaturama", istakli su iz CZIP-a.

Falmingosi iz udaljenih zemalja

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posjećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posjetioci tog područja, zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom svijeta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posjetioca na Solani u prethodnih nekoliko godina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.