Oglasi

Ulaz u rimski Panteon se neće naplaćivati

Panteon je završio car Hadrijan u 2. vijeku i jedan je od najočuvanijih spomenika drevnog Rima.
U 7. vijeku Pantenon je pretvoren u crkvuAl Jazeera

Italijanski ministar kulture Alberto Bonisoli definitivno je odbacio ideju da se naplaćuje ulaz u rimski Panteon.

Bonisoli je saopćio da ne želi ograničavati ulaz u Panteon, gotovo 2000 godina star bivši poganski hram koji je kasnije pretvoren u katoličku crkvu. 

"Ako nam turisti žele pomoći doprinosom, to je uvijek dobrodošlo, ali ulaz u Panteon jest i mora ostati besplatan", rekao je Bonisoli. 

Prethodna talijanska vlada odlučila je da će se turistima naplaćivati dva eura za ulaz u Panteon, počevši od maja ove godine. Novac je trebao biti namijenjen održavanju zdanja. 

Izgrađen u rimsko doba

Odluka nikada nije stupila na snagu, jer je prvo stavljena na čekanje, a sada ju je Bonisoli definitivno prekrižio. 

Pantenon je završio car Hadrijan u 2. vijeku i jedan je od najočuvanijih spomenika drevnog Rima, djelomično i zbog toga što je u 7. vijeku pretvoren u crkvu, što je zajamčilo da ostane u upotrebi. 

Slavan je po svojoj kupoli s okruglim otvorom na vrhu kroz koji u unutrašnjost prodiru sunčeve zrake. Također je i mauzolej, ondje su pokopani neki italijanski kraljevi i renesansni majstor Rafael. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.