Ukupno 47 godina zatvora za ratni zločin u Lovasu

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na kazne od četiri do šest godina zatvora osmoricu optuženih za ratni zločin u slavonskom selu Lovas zbog ubistva, ranjavanja i mučenja 28 civila.

Milan Devčić osuđen je na osam godina zatvora, Saša Stojanović na sedam, Željko Krnjajić, Zoran Kosjer i Jovan Dimitrijević na po šest, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet, a Radisav Josipović na četiri.

Osuđeni su zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i nečovečnog postupanja.

Ponovljeno suđenje

To je druga prvostepena presuda jer je prvu, kojom je 12 optuženih bilo osuđeno na kazne zatvora od četiri do 20 godina zatvora (ukupno 128 godina), 2014. ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu presudu i optuženi i njihovi branioci, kao i tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da se žale Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za ratne zločine u završnoj reči predložilo je sudu da optužene osudi na kazne od četiri do deset godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Optuženi se terete da su kao pripadnici različitih formacija u oktobru i novembru 1991. u hrvatskom mestu Lovas napadali civile, prema njima nečovečno postupali, mučili ih, povređivali i ubijali.

Broj njihovih žrtava, prema optužnici, iznosi 28.

Na prvom suđenju za ratne zločine u Lovasu bilo je 14 optuženih: četiri pripadnika nekadašnje JNA, četiri meštanina Lovasa i šest pripadnika paravojne jedinice “Dušan Silni”.

Veće kazne na prvom suđenju

Tužilaštvo ih je teretilo da su u oktobru i novembru 1991. lišili života najmanje 70 hrvatskih civila.

Presudom 26. juna 2012. svi optuženici proglašeni su krivim i osuđeni na kazne zatvora, pojedinačno, u rasponu od četiri do 20 godina zatvora.

Tu presudu dve godine kasnije ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu, obrazloživši da je izreka presude “nerazumljiva i protivrečna”, te da je doneta “uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka”.

Tokom ponovljenog procesa, iako su još u januaru 2016. zakazane završne reči, suđenje je krenulo od početka zbog postavljanja novog predsednika sudskog veća, a potom se opet čekalo da Tužilaštvo za ratne zločine dobije novog tužioca.

U međuvremenu su preminuli prvooptuženi Ljuban Devetak, Dragan Bačić, Aleksandar Nikolaidis, Milan Radojčić i Petronije Stevanović, kojima je optužnica stavila na teret najviše žrtava.

Devčić, koji je sada dobio osam godina zatvora, u prvom postupku bio je osuđen na deset godina, a Saša Stojanović je 2012. osuđen na osam godina zatvora (sada na sedam).

Krnjajić i Dimitrijević bili su osuđeni na deset godina zatvorske kazne (sada šest), Kosjer na osam (sada šest), dok su Perić, Vlajković i Josipović dobili iste kazne kao prvi put.

Izvor: Al Jazeera i agencije