Ukrajinski scenarij moguć i u Latviji

Kroz pjesmu i ples, Romi u Latviji nastoje sačuvati svoj kulturološki identitet. I uspijevaju. Iako su dobro integrirani u latvijsko društvu, nisu zaboravili svoj jezik i svoje običaje.

“Smatram da smo se dobro integrirali, kako na planu religije, tako i na kulturnom planu, iako Romi imaju svoj poseban dijalekt. U Latviji živimo još od 15. stoljeća. Kada je pao Sovjetski savez, Romi su naišli na poteškoće u prilagođavanju novom kapitalističkom sistemu. Naš najveći problem je nizak procenat obrazovanosti, koji je posljedica nedostatka pomoći države, kao i slabe šanse za posao”, kaže Normanis iz Međunarodne unije Roma.

Romi nisu jedina manjina u Latviji. Najveću manjinu u ovoj državi čine Rusi. Inara i Olga su dvije ruske poslovne žene. One su pozitivan primjer integracije ruske manjine u latvijsko društvo.

Atraktivna meta za Putina

Međutim, nisu se svi Rusi tako dobro integrirali kao Olga i Inara. Procjenjuje se da gotovo 300.000 Rusa nema latvijsko državljanstvo.

“Smatram da se socijalna interakcija manjina odvija dosta dobro, izuzev takozvana četiri ruska pitanja: stjecanje državljanstva, ruski jezik, problem obrazovanja i problem interpretacije historije”, kaže novinar Igoris.

Pojedini analitičari smatraju kako Ruska manjina u Latviji može biti atraktivna meta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu te da se ukrajinski scenarij može ponoviti u Latviji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera