Ukrajinski premijer podnio ostavku

Jacenjuk je odluku o ostavci saopštio parlamentarnim zastupnicima (EPA)

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je ostavku nakon što je kritikovao političare jer nisu usvojili zakone o energetici i budžetu kako bi se odvojilo više novca za vojsku.

Ranije tokom dana, većinsku koaliciju napustile su stranke Udar – Vitalija Klička i ultranacionalistička stranka Sloboda,
kako bi omogućile predsjedniku Petru Porošenku raspuštanje ovog saziva Parlamenta i pripremu za prijevremene parlamentarne izbore.

Odluka je donesena zbog činjenice da nije bilo novih parlamentarnih izbora od svrgavanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, početkom godine.

Porošenko: Građani žele novu vlast

Jacenjuk je, kako prenosi UNIAN, rekao da se ni u kom slučaju ne može složiti sa koalicijom u kojoj bi bili predstavnici bivše vladajuće Partije regiona svrgnutog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Komunističke partije.

“Kakve varijante ima vlada? Budući da imamo parlamentarno-predsjedničku republiku, prva varijanta je da poslije raspada jedne koalicije premijer počinje proceduru formiranja nove koalicije. Šta to znači? To znači da premijer treba da uzme u koaliciju komuniste i ‘regione’. To neću učiniti ni pod kakvim okolnostima”, rekao je on.

Porošenko je kazao da je po anketama javnog mnijenja i u direktnoj komunikaciji sa ljudima jasno da “društvo želi kompletno resetovanje vlasti”.

Izrazio je nadu da rad Parlamenta neće biti paralisan i pozvao poslanike da nastave da rade na rješavanju važnih pitanja, bez obzira na raspad koalicije.

Izvor: Agencije