Ukrajinski predsjednik spreman sastati se s Putinom u Minsku

Američki predsjednik je napisao da je poziv Zelenskom bio 'potpuno primjeren', te da nije vršio pritisak na njega (EPA)

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman sastati se s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u Minsku, na razgovorima koji bi, kako kaže, također trebali uključiti Njemačku, Veliku Britaniju, SAD i Francusku.

Odnosi između Ukrajine i Rusije jako su zategnuti otkad je Moskva anektirala poluotok Krim 2014. godine i podržala naoružane separatiste u regiji Donbas, na istoku Ukrajine, u sukobu u kojem je ubijeno oko 13.000 ljudi. 

Sporazum o primirju potpisan u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 2015. godine uz francusku i njemačku podršku, imao je samo ograničeni uspjeh u okončanju neprijateljstava.

“Sada se želim obratiti predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. Treba li razgovarati? Treba. Popričajmo o tome kome pripada Krim i tko nije tamo u Donbasu”, rekao je Zelenski u videu objavljenom na Facebooku.

‘Inicijativa će biti razmotrena’

Zelenski, glumac bez političkog iskustva, došao je na vlast na predsjedničkim izborima u aprilu.

On je ranije kazao da je spreman pregovarati s Rusijom o okončanju rata u istočnoj Ukrajini.

Kremlj je saopćio da će razmotriti ponudu ukrajinskog predsjednika o razgovorima u novom formatu u Minsku.

“Ovo je nova inicijativa. Naravno da će biti razmotrena, ali zasad ne mogu dati nikakav odgovor”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov,  a prenosi agencija Tass. 

Izvor: Agencije