Ukrajinski mirovni pregovori naišli na prvu prepreku

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u regiji Donbasa poginulo je više od 13.000 ljudi (EPA)

Ukrajina je u srijedu odbila povući svoje vojnike sa nemirnog istoka, objavivši kako je to drugi put ove sedmice da proruski separatisti artiljerijskim napadima sprečavaju provedbu dogovora o uspostavi mira u toj regiji.

Moskva tvrdi da su vrata i dalje otvorena za novi susret čelnika Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, na kojem bi se trebalo razgovarati o dovršavanju petogodišnjeg sukoba u regiji Donbas, u kojima je, prema procjenama posmatrača Ujedinjenih naroda, poginulo više od 13.000 ljudi.

Pregovarači Ukrajine, Rusije i pobunjenika su se ranije ovog mjeseca usaglasili da će Kijev pobunjenoj regiji dati poseban status i da će tamo biti održani lokalni izbori.

Artiljerijski napadi pobunjenika

Dogovor je da se pobunjeničke i ukrajinske snage trebaju povući sa područja, prenosi Hina.

No, još uvijek nije jasno kako će te tačke biti provedene, a zastoj u onoj najjednostavnijoj – povlačenju vojnika – pokazuje kako je rješenje za sukobe i dalje daleko.

Povlačenje je prvo zakazano za ponedjeljak, a potom odgođeno do srijede.

Sada je opet odgođeno zbog artiljerijskih napada pobunjenika, rekao je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva obrane, dodavši kako je za povlačenje nužno poštivanje prekida vatre od barem sedam dana.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je, komentirajući odgodu, kazao kako bi uspješno povlačenje znatno ubrzalo provedbu mirovnog sporazuma, no da je na čelnicima spomenutih država, poznatih kao Normandijska četvorka, da odluče hoće li organizirati novi sastanak na vrhu kako bi se završio sukob.

Ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je u odvojenoj izjavi za novinsku agenciju RIA istaknuo da bi sazivanje sastanka Normandijske četvrke prije povlačenja bilo preuranjeno.

Zelenski: Neću izdati Ukrajinu

“Potvrđujemo da se sastanak mora dogoditi… No, on jasno mora dati do znanja da su sporazumi postignuti prije tri godina provedeni”, naglašava Rudenko.

Odluka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da podrži mirovni plan kojeg je Kijev ranije odbacivao pokrenuo je proteste u Ukrajini.

Neki protivnici ga optužuju da je kapitulirao, a on im odgovara da “neće nikada izdati Ukrajinu”.

“Niko ne dovodi u pitanje suverenitet Ukrajine, ovo je unutrašnje ukrajinsko pitanje, a Ukrajina se sa svojim pitanjima suvereniteta nosi samostalno”, rekao je Peskov. 

Izvor: Agencije