Ukrajinska poljoprivreda opet bilježi rast

Ukrajina je postala nezavisna država prije 22 godine, ali nivo poljoprivredne proizvodnje je tek sada vraćen na onaj iz sovjetskog doba. Ukrajinci su svjesni kako je riječ o sektoru koji se neprestano razvija i koji bi njihovoj zemlji mogao obezbijediti i ekonomsku nezavisnost – sada više nego ikada.

Poljoprivreda se u Ukrajini nije znatno promijenila u posljednjih 100 godina, jer mnogi Ukrajinci još ručno obrađuju polja i većina njih još je siromašna. Sovjetski savez proveo je prisilni program kolektivizacije, koji je trebao modernizirati proizvodnju, ali doveo je do gladi, od koje su umrli milioni ukrajinskih poljoprivrednika.

Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, a posebno tokom tranzicije ka privatnom sektoru, proizvodnja je pala. Sada se opet povećava.

“Pogledajte gdje trenutno stojimo… Ovo je u sovjetskom dobu bila zadruga, a sada je jedan od najmodernijih poljoprivrednih kompleksa”, hvali se Igor Martinyuk, direktor jedne ukrajinske farme.

Veliki potencijal

No, ni na toj farmi nije sve na najvišem nivou – ukrajinske krave, u prosjeku, daju 25 litara mlijeka dnevno, dok je u Evropi to 60 litara. Također, ni higijenski uvjeti nisu idealni, tako da se mlijeko ne može koristiti za proizvodnju skupljih proizvoda, poput sira ili jogurta. Ipak, ova zemlja ima mnogo potencijala.

“Ukrajinsko tlo je među najplodnijim u svijetu i mnogi ovdje vjeruju da bi, uz integraciju i bolje odnose s Evropom, Ukrajina, zaista, mogla postala žitnica ove regije”, javlja Al Jazeerina reporterka Jennifer Glasse.

Pitanje vlasništva nad zemljom velika je prepreka.

“Zemlja je ovdje uvijek problem, jer nema definiranog vlasništva, nema jasnih prava na kupovinu i prodaju zemljišta, što ljudima otežava investiranje”, ukazuje Bohdan Chomiak, stručnjak za poljoprivredu.

Skupi projekti

Zbog toga su modernizacijski projekti skupi, jer banke u Ukrajini naplaćuju kamatu od 25 posto. Kompanije žele provođenje reformi i pomoć izvana.

“U finansijskom smislu, Evropa nam više odgovara, jer nam za razvoj i za inovacije u poljoprivredi trebaju velika finansijska sredstva. U Ukrajini su takve stvari jako skupe”, kaže Inna Meteleva iz korporacije Svarog.

Evropa je već najveći uvoznik ukrajinskih proizvoda, ali prodaja bi mogla biti i veća.

“Sjedinjene Države su najveći izvoznik žita, a Ukrajina će ove godine biti na drugom mjestu, iako koristi samo 50 posto kapaciteta. Ova zemlja, zapravo, ima kapacitete pomoću kojih bi se mogla izjednačiti sa SAD-om”, tvrdi poljoprivredni stručnjak Bohdan Chomiak.

Ukrajinci su, ipak, svjesni da će trebati mnogo promjena kako bi njihove farme postale konkurentne na tržištu 21. stoljeća.

Izvor: Al Jazeera