Oglasi

Ukrajinska crkva razočarana susretom pape i patrijarha

Ukrajinska grkokatolička crkva, kojoj pripada blizu osam posto Ukrajinaca, priznaje primat pape.
Ukrajinska crkva kritizirala deklaraciju u kojoj se sve strane uključene u sukob pozivaju na oprezEPA

Grkokatolička crkva u Ukrajini kritizirala je papu Franju zbog historijskog susreta sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom, rekavši da se njeni vjernici osjećaju "izdano".

"Danas mi se obratilo mnogo vjernika rekavši da se osjećaju izdano od Vatikana", rekao je grkokatolički poglavar Svjatoslav Ševčuk, prenosi AFP.

Ukrajinska grkokatolička crkva, kojoj pripada blizu osam posto Ukrajinaca priznaje primat pape i predstavljala je veliki izvor trvenja između Moskve i Vatikana.

Ševčuk je kritizirao zajedničku deklaraciju koju su prilikom susreta na Kubi potpisali patrijarh Kiril i papa, posebno dio koji se odnosi na Ukrajinu u kome se "sve strane uključene u sukob pozivaju na oprez".

"Ovaj tekst je izazvao veliko razočarenje brojnih vjernika naše crkve i drugih Ukrajinaca", rekao je on u intervjuu koji prenosi francuska agencija.

Neadekvatna riječ

Ševčuk, čija je crkva podržala demonstracije na Majdanu kojima je 2014. godine srušen bivši predsjednik Viktor Janukovič smatra da je riječ "sukob" "neadekvatna", jer aludira na građanski sukob umjesto na "stranu agresiju susjedne države."

On je istakao i da ruski patrijarh "otvoreno podržava rusku agresiju protiv Ukrajine".

Kiril je više puta osudio ukrajinsku grko-katoličku crvku zbog njenog stava o sukobu u kom je od 2014. godine poginulo preko 9,000 ljudi.

Prema anketi, sprovedenoj prošle godine, grkokatoličkoj crkvi pripada blizu osam posto Ukrajinaca, uglavnom na zapadu zemlje.

Blizu 70 posto stanovnika Ukrajine su pravoslavci, ali su podijeljeni na sljedbenike ukrajinskog i ruskog patrijarhata, koji, također, imaju oštro suprotstavljene pozicije o sukobu u zemlji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.