Oglasi

Ukrajinci iščekuju odvajanje od Ruske pravoslavne crkve

Patrijarh Konstantinopolja Bartolomej trebao bi donijeti odluku o odvajanju crkava i prekidu ruske religijske vladavine nad Ukrajinom.
Pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena je između dijela koji iskazuje lojalnost Moskvi i onog pod vodstvom kanonski nepriznatog patrijarha FilaretaEPA

Prvoslavni svećenici u Moskvi i Kijevu očekuju odluku da li će Ukrajina dobiti nezavisnu crkvu, okončavajući rusku religijsku vladavinu i izazivajući lančanu reakciju širom pravoslavnog svijeta.

Očekuje se da patrijarh Konstantinopolja Bartolomej, poznat kao "prvi među jednakima" u čelništvu Pravoslavne crkve,  donese odluku u predstojećim mjesecima na ukrajinsku molbu da prekine duhovne veze s Moskvom.

Odluka dolazi u vrijeme aktuelnog četverogodišnjeg sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini, koji je brojne Ukrajince odvratio od veza s ruskom Pravoslavnom crkvom.

Suparnik Bartolomeja, ruski patrijarh Kiril, nazvao je mogućnost odvajanja ukrajinske od ruske Pravoslavne crkve "katastrofom pravoslavnog svijeta".

Podijeljena crkva u Ukrajini

On je danas otputovao na samit u Tursku kako bi spriječio da se to desi. Patrijarh Bartolomej ima sjedište u Istanbulu.

Pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena je između dijela koji iskazuje lojalnost Moskvi i onog pod vodstvom kanonski nepriznatog patrijarha Filareta sa sjedištem u Kijevu.

Iako je Konstantinopolj najstarija Pravoslavna crkva, ruska Pravoslavna crkva trenutno je najmoćnija Pravoslavna crkva s najvećim brojem vjernika.

Nejasno je šta bi davanje nezavisnosti Ukrajinskoj crkvi značilo u praksi. Ruski vjerski ekspert Andrej Desnjicki tvrdi da "niko ne zna" koliko bi crkvi Moskva izgubila kao rezultat takve odluke.

Eksperti su, međutim, saglasni da bi takva odluka, ma u kakvoj formi bila, predstavljala udarac ruskom duhovnom autoritetu u pravoslavnom svijetu, prenosi agencija AFP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.