Izlazne ankete: Volodomir Zelenski novi predsjednik Ukrajine

Ukrajinski komičar Volodomir Zelenski pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, pokazuju izlazne ankete.

Prema prvim podacima, Zelenski je osvojio 73 posto glasova, dok je aktuelni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko osvojio samo 25 posto glasova, prenosi Reuters.

Obećavam, nikada vas neću iznevjeriti, poručio je Ukrajincima Zelenski nakon što su predočeni rezultati izlasnih anketa.

On je rekao da, “iako još uvijek nisam predsjednik, mogu govoriti kao građanin Ukrajine”, sugerirajući da njegova ubjedljiva pobjeda može poslužiti kao model za druge bivše sovjetske države koje se žele pokrenuti iz “okoštale” politike.

“Svim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza – pogledajte nas. Sve je moguće”, istakao je Zelenski, prenosi AP.

Porošenko priznao izborni poraz

Porošenko je priznao izborni poraz i kazao kako će čestitati Zelenkom na pobjedi, ali da se neće potpuno povući iz politike.

U prvom krugu izbora 41-godišnji Zelenski osvojio je 30 posto glasova, dok je Porošenko (53) dobio povjerenje samo 16 posto birača. 

Ankete koje su bile provedene između dva kruga pokazale su da je razlika u međuvremenu povećana i da Zelenski ima ubjedljivu prednost.

Zelenski je popularnost stekao u televizijskoj situacionoj komediji Sluga naroda, glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije.

Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmjerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju.

Glasao za Porošenka i ‘pogriješio’

Rekao je da je glasao za Porošenka prije pet godina, ali da je kasnije shvatio da je “napravio grešku”.

“Da li smo tada mogli zamisliti da će novi način života zapravo biti borba za preživljavanje? Ja nisam političar, ja sam običan čovjek, koji je došao da sruši taj sistem”, kazao je Zelenski, imajući u vidu oštar pad životnog standarda u zemlji od 2014. godine.

Iako ga kritiziraju da ima nejasnu platformu, Zelenski je iznio konkretne prijedloge, među kojima je ukidanje imuniteta predsjedniku, članovima Parlamenta i sudijama te doživotna zabrana obavljanja javne funkcije za svakog ko je osuđen za korupciju.

Zelenski insistira da će nastaviti integraciju Ukrajine na Zapad.

Podržava ulazak Ukrajine u NATO, ali tek ako to građani odobre na referendumu.

Zalaže se za direktne pregovore s Rusijom u cilju rješavanja sukoba na istoku Ukrajine, gdje je u borbama sa proruskim separatistima od 2014. godine poginulo 13.000 ljudi.

Smatra da ukrajinski poluotok Krim, koje je Rusija pripojila 2014. godine, mora biti vraćen Ukrajini i da joj bude plaćena odšteta.

Predsjednik kao ‘kralj čokolade’

Porošenko je postao predsjednik 2014. godine, predstavljajući sebe kao “dobrog oligarha”.

Većina njegovog bogatstva dolazi od proizvođača čokolade “Rošena”, zbog čega je dobio nadimak “kralj čokolade”.

On je obećavao da će prekinuti sve poslove kada postane predsjednik, ali do danas nije napustio biznis s čokoladom.

Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlaštenja kada je u pitanju bezbjednost, odbrana i vanjski poslovi zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije