Ukrajina uvela nove sankcije Rusima

Kijev uvodi nove sankcije i protiv organizatora izbora u samoproglašenim republikama Donbasa (EPA)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Ukrajine odobrilo je odluku da se Rusiji uvedu nove sankcije, koje će se odraziti i na fizičke i na pravne osobe s teritorija Ruske Federacije.

Ukrajinski mediji prenose da je riječ o ruskim kompanijama, poslovnim ljudima, političarima, zastupnicima, ali i pripadnicima sigurnosnih službi.

Te osobe su aktivno podržavale ili pridonosile agresivnom djelovanju Rusije protiv Ukrajine, tvrdi Vijeće.

Osim toga, Kijev uvodi nove sankcije i protiv organizatora izbora u samoproglašenim republikama Donbasa, ali i protiv vojnika, sudaca, pripadnika policije, kao i svih onih koji su bili umiješani u pritvaranje ukrajinskih mornara nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, prenijeli su ruski mediji.

Najavljeno je i da će ukrajinska pogranična služba nastaviti provoditi pojačane mjere kada je riječ o prelasku granice iz Rusije za Ukrajinu, usprkos tome što je ratno stanje u Ukrajini ukinuto.

Ruske sankcije Ukrajincima

Prethodno je Rusija na popis pojedinaca kojima je uvela sankcije stavila gradonačelnika Odese Genadija Truhanova, šefa ravnateljstva obavještajne agencije ukrajinskog Ministarstva obrane Vasilija Burbu i ukrajinskog zamjenika ministra unutarnjih poslova Sergeja Jarovoja.

Na popisu se već nalaze pojedini zastupnici vladajućeg bloka Petra Porošenka i drugi dužnosnici. Popis je objavljen na stranicama ruske Vlade.

Ukupan broj Ukrajinaca koji se nalaze na popisu ruskih sankcija je 576.

Prethodno je ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao ukaz kojim se proširuje popis Ukrajinaca i pravnih entiteta koji su obuhvaćeni sankcijama.

Kako se navodi, cilj najnovijih sankcija prema ukrajinskim građanima i kompanijama je “suprotstavljanje neprijateljskim akcijama” Kijeva protiv ruskih građana i kompanija i mogu biti ukinute ako Ukrajina ukine svoje sankcije.

Izvor: Agencije