Ukrajina uvela nove sankcije Rusiji

Sankcije uključuju osobe koje su organizirale izbore u regijama pod kontrolom proruskih separatista (EPA)

Ukrajinska Vlada proširila je sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca, javili su lokalni mediji.

“Nove sankcije usmjerene su protiv onih [kompanija i pojedinaca] angažiranih u izgradnju novog mosta između Krima i ruskog kopna”, saopćio je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Most je pušten u promet prošle godine, prenosi Fena.

Sankcije se, također, odnose na pojedince umiješane u konfrontaciju na Crnom moru krajem novembra prošle godine, kada je ruska obalna straža koristila silu da spriječi tri broda Ukrajinske mornarice da plove kroz Kerčki moreuz u Azovsko more.

Kako je saopćio Porošenko, sankcije uključuju i osobe koje su organizirale izbore u regijama pod kontrolom proruskih separatista.

Kritike sankcija

Ukrajina smatra da je u ratu s Rusijom – na hiljade ljudi poginulo je u borbama između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika na istoku Ukrajine.

Prije pet godina Rusija je anektirala crnomorski poluotok Krim, koji, po međunarodnom pravu, pripada Ukrajini.

Rusija i Ukrajina u više navrata su uvodile sankcije jedna drugoj.

Čelnik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin kritizirvao je nove ukrajinske sankcije, koje su, također, uvedene protiv njega.

“One [sankcije] nemaju ni smisla, ni logike. To su prazne odluke, zasnovane na političkom populizmu, i one najbolje govore o slabosti onih koji su ih uveli#, izjavio je on za rusku agenciju Tass, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije