Ukrajina: Ustavni sud podržao vanredne izbore

Ukrajina, Parlament, Volodimir Zelenski
Opzicija Volodimiru Zelenskom je snažna u aktuelnom sazivu parlamenta (EPA)

Ustavni sud Ukrajine presudio je u korist ukaza predsjednika Volodimira Zelenskog o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izvanrednih izbora.

Odluka otvara put da parlamentarni izbori budu održani 21. srpnja, približno četiri mjeseca prije nego što bi bili redovni, prenosi Beta.

Zelenski je 21. svibnja, dan nakon stupanja na dužnost, raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore za 21. srpnja.

Oporba Zelenskom je snažna u aktualnom sazivu i on nije htio čekati nekoliko mjeseci da dobije više pristaša u parlamentu.

Obavezujuća odluka bez mogućnosti žalbe

Protivnici Zelenskog su na njegov ukaz uložili žalbu Ustavnom sudu.

Ova odluka Ustavnog suda je obvezujuća i na nju se ne može uložiti žalba.

Zelenski je prisegnuo uz obećanje da će zaustaviti rat sa separatistima koje podržava Rusija i raspustio parlament, čije je članove opisao kao skupinu koju jedino zanima lično bogaćenje.

Zelenski, komičar i nekadašnja televizijska zvijezda, na predsjedničkim je izborima osvojio 73 posto glasova Ukrajinaca, iscrpljenih rasprostranjenom korupcijom i političkom elitom.

Ukrajinski parlament odbio je nedavno ostavku premijera Volodimira Grojsmana, podnesenu nakon inauguracije novog predsjednika, što je značilo da sadašnja Vlada ostaje do prijevremenih izbora.

Odbijena ostavka premijera

Grojsman je ostavku podnio pozivajući se na neslaganje s novim šefom države.

Zastupnici u Parlamentu krajem prošlog mjeseca odbacili su prijedlog Zelenskog o izmjeni Izbornog zakona i tako nanijeli udarac njegovim nadama da će u Parlamentu dobiti više svojih pristaša.

Zastupnici su odbili razmatrati prijedlog Zelenskog, a saveznici bivšeg predsjednika Petra Porošenka dali prednost trenutačnom izbornom sustavu.

Zelenski je predložio izmjene Izbornog zakona, kako bi se idući saziv parlamenta izabrao isključivo na stranačkim listama, tvrdeći da sadašnji način, po kojem se dio zakonodavnog tijela bira po većinskom sustavu, potiče političke ucjene.

Izvor: Agencije